12 Октомври 2024, 05:25 Днес (0) | Вчера (5)

Проектът на MITSUI за ТЕЦ Марица-Изток 2 пред провал

02 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

КЗК е срещу държавната гаранция по кредита, оправдава се с европейското законодателство

Оттегляме се от проекта за ТЕЦ Марица-изток 2, ако в оставащите три месеца японската страна не получи изрична 100% държавна гаранция, заяви Кейджи Морино, генерален мениджър на отдела за Трансгранични енергийни проекти на корпорация Mitsui. Морино и други служители на Mitsui заедно с вицепрезидента на Японската банка за международно сътрудничество JBIC пристигнаха по спешност в София във вторник. Те са възразили срещу внезапно променените финансови условия по проекта за рехабилитация на централата на срещи с енергийния министър Милко Ковачев и във финансовото министерство. Изненадващо през февруари Комисията за защита на конкуренцията реши да намали държавната гаранция по междуправителствената спогодба с JBIC за рехабилитацията на ТЕЦ Марица-изток 2. Тя ще покрие само 80%, а не 100% от заема, реши КЗК. Енергийният министър внесе жалба във Върховния административен съд.
Проектът за ТЕЦ Марица-изток 2 предвиждаше японската компания Mitsui да модернизира и изгради сероочистващи инсталации на I-IV блок от централата с експортен кредит от 226 млн. EUR от Японската банка за икономическо сътрудничество /JBIC/. Парламентът одобри Гаранционно споразумение между правителството и JBIC за цялата сума. Във връзка с държавните гаранции ТЕЦ Марица-изток 2 влезе в забранителния списък за приватизация за следващите 5 години.Изненадани сме, че решението на КЗК обезсилва гласуваните приоритети на парламента и правителството, каза Морино. Подобен енергиен проект с голяма стойност имаме и в Паросени, Румъния, но румънската страна не се отмята от одобрените вече 100% държавна гаранция, допълни той.
Докато не се произнесе ВАС, няма да коментираме, съобщиха вчера от КЗК. Решението за намаляване на гаранцията е подписано от председателя на комисията Петко Николов, от заместника му Реджеб Мустафа и от членовете Мария Попова и Румяна Карлова. Липсва само парафът на Веселин Божков. Комисията се аргументира с европейско споразумение за асоцииране и на вторично законодателство на общността в областта на държавните помощи. Изглежда, че колегите са се престарали в прилагането на европейските критерии, тъй като са се позовали на пожелателен документ на ЕК, коментираха юристи от парламентарно представени партии.
Държавната гаранция върху 100% от заема за рехабилитацията на ТЕЦ Марица-изток 2 е безусловно изискване на JBIC за отпускане на помощта. Проектът е замислен така, че модернизираните мощности да заработят през 2007 г., когато ще трябва да спрат III и IV блок на АЕЦ Козлодуй. Той включва внедряване на нови турбини и подобряване на съществуващите мощности, както и изграждане на комплексна сероочистка, която ще намали замърсяванията на околната среда под допустимото от ЕС ниво. Според поетите ангажименти в предприсъединителните документи ТЕЦ Марица-изток 2 също трябва да бъде затворена през 2007 г., ако не подобри пречистването на отпадъчните газове.Обезпокоени сме и защото неизпълнението на проекта ще наруши драстично енергийния баланс на България през 2007 г., каза Морино. Според него това ще доведе до спиране на електрозахранването и до неизбежно покачване на цените за електроенергията. Ако корпорацията се изтегли от проекта за рехабилитация на ТЕЦ Марица-изток 2, не мога да прогнозирам, че други инвеститори от Япония биха се осмелили да рискуват в България, заяви и Коносуке Суги, директор по продажбите в отдела за Трансгранични енергийни проекти в Мitsиi. Японските партньори са учудени и от факта, че КЗК не е предявила подобни претенции по нито един от другите държавно гарантирани заеми. Те дадоха за пример рехабилитацията на V и VI блок в ТЕЦ Марица-изток 2, чието модернизиране се финансира от ЕБВР. Морино отказа коментар дали решението не е взето под натиска на известни лобита в енергетиката и дали в основата му не е заложен корупционен механизъм. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив