18 Май 2024, 14:40 Днес (0) | Вчера (11)

Прокуратурата образува следствие срещу кмета на Сливен

07 Февруари 2006 16:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Следственото дело срещу Йордан Лечков е за престъпление по служба в условията на продължавано престъпление

Сливенската окръжна прокуратура образува следствено дело срещу кмета Йордан Лечков за престъпление по служба в условията на продължавано престъпление. Това съобщи за Дарик радио окръжният прокурор на Сливен Пейчо Хитов.
Следствието е въз основа на проверката на икономическа полиция, образувана за неизпълнение на решение на общинския съвет за възстановяване на общинска собственост върху три имота. Тя засяга зала ”Сливен”, подземен гараж до нея и имот на площад „Левски” в града. Според Икономическа полиция нанесените щети в случая са в размер на 400 хиляди лева.
Проверката беше образувана, тъй като кметът е оттеглил съдебния иск на общината срещу фирма „Универс” за връщане на трите имота, а общинският съвет е дал съгласието си за оттегляне на иска само в частта му за зала Сливен. Според полицията общинското ръководство е дало съгласието си пред фонд “Земеделие” местна фирма да сключи договор за безвъзмездно финансиране от програма САПАРД.
Общината е предоставила на фонда и пакета документи на фирмата за кандидатстване. Общинското ръководство е провело и конкурс за извършване на лесо-културни дейности, който е спечелен от фирма “Булгейт” ЕООД, но процедурата за провеждане на конкурса не е спазена и няма решение на общинския съвет за това.
Възложената дейност на фирмата е на стойност над 370 хиляди лева. 50% от тези средства трябвало да бъдат отпуснати от САПАРД. На практика съществува решение на общинския съвет от 2004-та година за започване на дърводобив в района на близко до Сливен село. Областният управител обаче е спрял решението, а окръжният съд е потвърдил спирането. Въпреки това е сключен договор с фирмата, който е подписан от кмета Лечков. Подобен договор със същата фирма е сключен и за дърводобив в района на село Струпец. Същевременно общината е изплатила на фирмата близо 454 хиляди лева и то преди да бъдат преведени средства по програма САПАРД.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив