14 Октомври 2024, 13:18 Днес (1) | Вчера (0)

Пълно неведение как ХЕИ ще глобява за реклама на алкохол

31 Май 2004 10:45 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

4000 инспектори контролират всичко - от тоалетните до самолетите и дрехите втора употреба

ХЕИ е на път да се превърне в най-всеобхватната структура в държавата. От 1 януари догодина тя ще следи за спазването на хигиенните норми не само в техния чисто битов аспект, но ще се занимава и с нравственото им приложение в медиите.
Тези функции й вменява Законът за здравето, който в момента се гледа от парламента на второ четене и трябва да започне да действа от 1 януари 2005 г. От тази дата трябва да е сила забраната за реклама на алкохол, а ХЕИ - да следи и глобява нарушителите. Глобите ще са от 500 лв. до 1500 лв. за първо нарушение и до 5000 лв. - за всяко повторно излъчване на реклама в разрез със закона.
Здравното министерство, под чиято шапка е инспекцията, отказа да обясни как точно санитарният контрол ще мониторира и санкционира телевизии, радиа, печатни медии и билбордове. Според приетите текстове медиите нямат право да пускат пряка реклама - на питиета или консумацията им - на спиртни напитки, а радиата и телевизиите могат да излъчват непряка реклама - показване на марки или име на производител - след 22 часа.
От МЗ се оправдаха, че законът още не е гласуван изцяло и текстове още могат да се променят. Контролът обаче вероятно ще остане към ХЕИ. Не е ясно какви промени ще има в работата на ХЕИ - ще се назначават ли допълнително хора, ще се търсят ли външни експерти, които да преценяват коя реклама нарушава закона, как ще мониторират всички медии.
В момента във всички хигиенно-епидемиологични инспекции в страната работят около 4000 души заедно с директорите и чистачките. Със Закона за здравето ХЕИ ще се прекръсти на РИОКОЗ - регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве. Задълженията им - и по новия, и по стария закон, са много. Те трябва да осигуряват и представляват държавния контрол върху факторите, които биха могли да навредят на здравето на населението. ХЕИ следи дали обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите, които имат влияние върху здравето, са в съответствие с държавните здравни изисквания.
С други думи, ХЕИ проверява и санкционират водоизточници и мрежи за водоснабдяване, басейни, плажове, хотели, почивни станции, къмпинги, хижи, стадиони, спортни зали, театри, кина, Интернет-зали, фитнесцентрове, фризьорски и козметични салони, обществени бани, сауни, перални, тоалетни, гробищни паркове, предприятия за производство и търговия с лекарства, аптеки, предприятия за козметика, гари, летища, пристанища, бензиностанции, влакове, самолети, градски транспорт, автомобили за превоз на болни, лекарства, храни, тленни останки, предприятия за производство и търговия с храни, заведения за хранене, детски ясли, градини, училища, университети, общежития, болници, поликлиники, обекти за производство и търговия с химични продукти.
Освен това ХЕИ отговаря и за контрола върху заразните болести, имунизациите, вътреболничните инфекции, спазване на учебните разписания, качеството на въздуха, прави мониторинг на шума и на замърсителите на храни и води, работи по програми за опазването на общественото здраве, следи дори дрехите втора употреба и осветлението в работните помещения. ХЕИ ще глобява и хора, които пушат на обществени места, работят непозволено с азбест и йонизиращи лъчения. Инспекцията има и имунизационни кабинети, както и кабинети за безплатно изследване за СПИН.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив