04 Май 2024, 04:02 Днес (0) | Вчера (0)

Реалните дългове на болниците са 120 млн. лeва

17 Декември 2004 13:19 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В скоро време няма да може да оказва адекватна медицинска помощ, съобщиха директорите на болниците "Пирогов", Национална кардиологична болница "Св. Екатерина" и Университетската болница в Плевен

Здравният министър Славго Богоев заяви, че задълженията на здравните заведения са за около 53 млн. лв., като правителството ще погаси само десет милиона от тях, добави той.
"Критерият за разпределението им ще бъде интегрален, ще се отчита и извършената дейност. Защото наличието на дълг още не може да бъде аргумент за допълнителна субсидия, коментира министърът.
14 млн. лв са необходими на "Пирогов", за да се покрият разходите, каза доц. Спас Спасков, директор на лечебното заведение. 15 млн. лв. са дълговете до момента на "Св. Екатерина", 8 млн. лв са на Националната кардиологична болница и 7 млн. лв. са на плевенската болница, съобщиха директорите.
"Настояваме да се покрият разходите на болниците и да се регламентира кой точно доплаща за извършените медицински дейности", каза доц. Спасков. Дълговете се натрупват основно от недофинансиране на клиничните пътеки, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса най-много до 60 на сто от реалната стойност, коментира Андрей Марков, финансов директор на "Св. Екатерина".
Неплащане на лекарства, на дължими суми за ток, вода и парно са останалите непокрити разходи на болниците. Търговците на едро на лекарства са започнали да изпращат предупредителни писма до лечебните заведения, в които се казва, че доставките на лекарства ще бъдат прекратени, каза Владимир Найденов, председател на Националната браншова камара на търговците на едро на лекарства и консумативи.
900 млн. лв. на година са необходими за нормалното функциониране на всички болници, смятат директорите.
Усилията на Министерството на здравеопазването ще бъдат насочени към областните болници, които са гръбнакът на системата, каза министър Богоев. Той определи бюджетът за здравеопазване като добър, който повтаря параметрите на досегашния, стабилизирал системата.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив