07 Май 2024, 14:04 Днес (7) | Вчера (0)

Реформата на корпоративното управление в САЩ зацикли

02 Юли 2004 12:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Американските делови кръгове заплашват, че ще подадат искова молба в съда срещу Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), независимо от опитите на регулиращия орган да постигне компромис по повод реформите, които трябваше да опростят процедурите по смяна на членове на Съвета на директорите на компаниите.

В интервю за Financial Times, представители на Търговската палата на САЩ са заявили "своето категорично неприемане" на проекта за реформи на корпоративното управление, въпреки, че понастоящем членът на SEC Уилям Доналдсън (William Donaldson) води усилени преговори със заинтересованите страни за постигане на компромис.
Петчленна работна група на SEC - 3 републиканци и 2 демократи - не могат да достигнат общо становище, по какъв начин най-добре да бъдат защитени недоволни акционери от ръководството на компаниите им.
Преди време републиканците-членове на SEC предложиха да се фиксира законов гратисен период, в който управителните съвети да могат да отстранят евентуални проблеми с акционерите на дружествата си. Тази идея беше отхвърлена от страна на демократите, които също предложиха някои идеи. Така или иначе, за приемането на двете решения не достигнаха по 3 гласа по време на вота.
Дейвид Хиршман (David Hirschmann), старши вицепрезидент на Търговската палата, отговарящ за въпросите на корпоративното управление даде да се разбере, че ръководството на палатата е недоволно от SEC.
Според него, ако Комисията се опита да реализира идеите си, "не е изключено палатата да се да я даде под съд за превишаване на правата й".
Хиршман казва още, че "никой акционер не иска Съвета на директорите на компанията му да се превръща в арена на бой с бикове".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив