06 Май 2024, 12:25 Днес (0) | Вчера (1)

Русия пак даде заден ход за Бургас-Александруполис

23 Март 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

В проекта вероятно ще се включи американската "Шеврон"

Русия няма да подпише меморандума за нефтопровода Бургас-Александропулис, според който трябва да доставя суров петрол до Гърция, докато не получи гаранция от петролни компании, че ще го ползват, посочва президентът на руския монополист "Транснефт" ­ Симеон Вайнщок, цитиран от агенция Интерфакс. "Няма да има подписване преди ангажирането на петролни компании за транспортирането на петрол чрез този нефтопровод", категоричен е Вайнщок.
Проектът, датиращ от 1995 г., предвижда транспортирането на петрол от Каспийско море през Бургас до Александропулис, което ще позволи намаляването на трафика на танкери в Босфора и Дарданелите.
Преговорите по проекта между Гърция, България и Русия, които бяха подготвили проучване за осъществяването му, бяха подновени през последните месеци, но подписването на меморандум беше отхвърлено за момента. Според протокол, подписан през март в Атина, България, Русия и Гърция трябва да подпишат политически меморандум за реализацията на проекта до 15 април 2005 г. Петролопроводът ще бъде изграден на пазарен принцип, припомни след края на експертната среща в гръцката столица министърът на регионалното развитие Валентин Церовски.
Президентът на "Транснефт" обаче твърди, че проектът не е приоритетен за Русия, която се е ангажирала да строи нефтопровод с дължина няколко хиляди километра между Сибир и Тихия океан, с евентуално разклонение към Китай. Бургас-Александропулис, оценен на 700 млн. долара, ще е с дължина 300 км при капацитет за пренос на между 35 млн. т. и 50 млн. т. годишно, като Гърция е готова да вложи 130 млн. долара в проекта.
Петролната компания ТНК-БП /Тюменска нефтена компания ­ Бритиш петролиъм/, която оглавява иницативната група за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, планира за 6 месеца да подготви технико-икономическата обосновка на инвестициите по проекта, за да привлече към него заинтересувани фирми в Русия и Казахстан. Това съобщи междувременно изпълнителният директор на ТНК-БП Герман Хан, цитиран от ИТАР-ТАСС. Хан не изключи интерес към проекта да прояви и американската фирма "Шеврон", която ръководи усвояването на Тенгизкото находище в Казахстан. Петролът от това находище чрез Каспийския тръбопроводен консорциум /КТК/ достига пристанището в района на Новоросийск. Увеличението на пропускателния капацитет на КТК до 67 милиона тона също ще постави въпроса за алтернативни маршрути за пренос на петрол, заобикалящи черноморските проливи, отбелязва ПРАЙМ-ТАСС.
Според Хан меморандумът за проекта Бургас-Александруполис ще бъде подписан през април. Това ще бъде само рамков документ. При наличие на политическа подкрепа, той може да бъде реализиран за три-пет години, прогнозира Хан. Нищо няма да се случи доподписването на меморандума за Бургас-Александруполис докато конкретни петролни компании не гарантират доставката на петрол чрез този тръбопровод, каза още руският експерт. Според него в момента са налице всички предпоставки за възможната реализация на проекта Бургас-Александруполис, който ще помогне за решаването на проблема с претоварените черноморски проливи. Проектът може да бъде изпълнен за 3-4 години след изработването на технико-икономическата обосновка, твърди Хан.
Междувременно стана ясно, че делът на петролния и на газовия сектор в брутния вътрешен продукт на Русия ще бъде намален още през тази година, като след десет години той ще бъде понижен от 27 процента в момента до 20 процента. Това съобщируският заместник-министър на икономическото развитие и търговията Андрей Шаронов, цитиран от в. "Комерсант".
Пред Третия общоруски форум "Енергийният комплекс на Русия в 21 век" Шаронов каза, че ще бъде ограничен и делът на петролните и газовите продукти в износа на Русия. Намаленият износ на енергийни продукти ще бъде компенсиран от засилване на предлагането на дървен материал, химически продукти, от строителството и комуникациите. Миналата година енергийният сектор на Русия е осигурявал 56,5 процента от руския износ. Според Министерството на икономическото развитие и търговията до 2008 г. този дял ще намалее до 53,3 процента, а до 2015 г. ­ до 43 процента..
Що се отнася до Бургас Алескандруполис, руските петролни среди не бързат да гарантират, че петрол от Русия ще преминава през тръбата на територията на България и Гърция, тъй като все още не са договорени транзитните такси, отбелязва в. "Комерсант". Изданието обаче припомня, че "Транснефт" се отказа от изграждането на петролопровод на територията на Турция. ТНК-БП възнамерява в скоро време да разработи документи, които са необходими за обсъждането с други петролни компании на перспективите за пренос на петрол по линията Бургас-Александруполис.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив