02 Май 2024, 11:49 Днес (5) | Вчера (0)

Световната банка разследва за корупция подчинени на Церовски

23 Март 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Подозренията са, че Агенцията по кадастъра е ощетила хазната с 1,7 млн. евро

Българското представителство на Световната банка у нас започва проверка по сигнал за корупция в Агенцията по кадастъра. Експертите на банката ще разследват защо подопечното на министър Валентин Церовски ведомство не е избрало най-ниските оферти в конкурса за изготвянето на кадастрални регистри и карти за четири града - Габрово, Русе, Варна и Плевен. По този начин държавата ще плати близо 1,7 млн. евро повече.
Конкурсите са част от проекта "Кадастър и имотен регистър", който се финансира с 33,5 млн. евро заем от банката. Целта е да се създаде цялостен регистър на всички имоти у нас.
Според източници на "Сега" в три от четири града агенцията е предпочела фирмите, подали най-високи оферти. Това противоречи на изискванията на банката на първо място да се класират кандидатите с най-ниска цена.
В Габрово оферти са подали пет компании. С най-ниска цена е била германската "Геохаус" - 368 000 евро. Въпреки това агенцията е предпочела кандидата с най-висока цена - португалската "Естереофото" (578 000 евро). Подобен е случаят в Русе. Предпочетеният българо-марокански консорциум "Деск Василевски&Кабинет Вектор" се е преборил с конкуренцията на цели четири фирми, въпреки че е поискал 1,125 млн. евро. Това е с 496 000 евро повече от най-ниската оферта - на френската "Ай Джи Ен".
Тя е дала най-евтини предложения и за други два града - Варна (918 000 евро) и Плевен (942 000 евро). Там са предпочетени съответно португалската "Геометрал" с цена
1 милион и 299 000 евро и италианската "Аерас" - 1 милион и 555 000 евро. Би Би Си също обяви, че победител в Плевен е италианската компания Аерас", дъщерна на група "Ес Ти Ай". Агенцията по кадастъра още не е съобщила официално резултатите от конкурса. Това ще стане в четвъртък, когато изтича срокът за регистриране на предпочетените фирми по закона за кадастъра. Пред "Сега" обаче изпълнителният директор на агенцията потвърди списъка с избраните фирми. Според него кандидатите с най-ниски оферти и в четирите града са отпаднали от класирането, тъй като са подали неизрядни документи. Боев не уточни какви са били пропуските. Той добави, че договорите с победителите ще се сключат в четвъртък.
Решението е на път да предизвика дипломатически скандал, научи "Сега". Две от фирмите, които са предложили най-ниски цени и за четирите града - "Геохаус" и "Ай Джи Ен", са изпратили сигнали за нарушение на процедурата до Световната банка и посолствата на Германия и Франция у нас. В началото на седмицата постоянният представител на СБ за България Оскар де Брун Копс ги е уведомил, че банката започва проверка по случая.
"Избирането на най-високата цена представлява образец за корупционна практика", пише в жалбата на "Геохаус". От компанията изтъкват, че това пряко удря данъкоплатеца, който ще връща заема.
Подобни скандали имаше и около предишни конкурси по проекта "Кадастър и имотен регистър". Според публикации в пресата в търгове за Стара Загора, Димитровград, Хасково, Видин и Бургас агенцията отново не е спазила изискването на СБ и е предпочела фирми, предложили по-високи цени. Заради скандалите около тези конкурси банката бе готова да прекрати заема, който отпуска на страната ни.

Кристоф Дюкейн, регионален мениджър на "Ай Джи Ен" - Франция:
"Ние сме реномирана държавна фирма. Работим в Централана Америка, Азия, Словения, Румъния, но подобни проблеми сме имали само в Ел Салвадор. Не можем да разберем защо вашето правителство държи да плаща 40% повече от реалната цена за изпълнение на всеки от тези четири проекта. Сигнализирали сме представителите на Франция в Световната банка и се надяваме класирането да бъде преразгледано".

Мариела Баева, оторизиран адвокат на "Геохаус" - Германия:
"Първоначално изглеждаше, че Световната банка иска да гарантира прозрачна и справедлива процедура. В хода на конкурса обаче нещо се обърна. Имаме основание да считаме, че агенцията се е опитала да отрече безспорни преимущества на някои от кандидатите и дори да подведе експертите на банката. Поискахме тя да проведе официална проверка по случая. Уведомили сме и германското посолство".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив