09 Май 2024, 02:07 Днес (0) | Вчера (10)

Седемчленна комисия ще провежда конкурсите за длъжността “главен секретар” и ръководните длъжности в държавната администрация

05 Май 2005 14:22 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Поименният състав на комисията се определя с решение на МС

Специална комисия ще провежда конкурсите за длъжността “главен секретар” и за ръководните длъжности в новосъздадени администрации, реши правителството. Правомощията на Министерския съвет да определи числеността и състава на комисията произтичат от разпоредбите на Закона за държавния служител, въвеждащи елементи на централизиран конкурс. Решението е в унисон с най-добрите европейски практики за провеждането на централизирани конкурси, целта на които е при определянето на състава на конкурсната комисия, максимално да се ограничат възможностите за влияние върху членовете на комисията.
Комисията ще бъде седемчленна и ще се състои от главен секретар, директор на дирекция от администрацията на Министерския съвет, държавен служител с висше образование “право”, двама представители на органа на държавната власт, който е обявил конкурсната длъжност, както и двама специалисти в областта на човешките ресурси, които не работят в администрацията. Включването на независими членове в състава на комисията ще допринесе за повишаване на професионализма в комисията, прозрачността и обективността при преценката на качествата у кандидатите.
Поименният състав на комисията за провеждане на конкурс за длъжността “главен секретар на Министерския съвет” се определя с решение на МС.
При провеждането на конкурс за главен секретар в министерство, председател на комисията е главният секретар на Министерския съвет. При конкурс за главен секретар във второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министър, председател на комисията е главният секретар на министерството, в чиято система е второстепенният разпоредител. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив