24 Април 2024, 21:32 Днес (12) | Вчера (6)

Селищни съвети ще управляват курортите

12 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

МРРБ предлага проект за създаване на самостоятелни общини

Курортите да формират бюджетите си отделно от общините, предвижда проектозакон за селищните образувания с национално значение, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Комплексите ще са самостоятелни териториални единици, научи в. ПАРИ. Те ще се управляват от селищен съвет с мандат от 4 години, съвпадащ с този на общинските съвети. В съвета ще влизат 11 души. Двама от тях ще са представители на централната власт, двама - на общинската, а останалите на фирми, работещи в курорта. Съветът ще определя приоритетите за развитие на комплекса и ще гласува бюджета му. Комплексите ще са на самостоятелна бюджетна сметка. Приходите от местни данъци и такси, от туристически такси, от такса за битови отпадъци и от други административни услуги ще остават в курорта.
Държавният бюджет ще отпуска кредити, с които комплексите ще покриват разходите си за комунални и битови дейности, за опазване на околната среда, за информационна дейност. По искане на Министерството на икономиката от началото на годината курортните такси се предоставят целево на общините. Още през миналото лято вицепремиерът Лидия Шулева съобщи намерението си курортите да бъдат обособени като общини с цел по-доброто им управление. Тогава тя посочи, че идеята е за Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Боровец и Пампорово.
Очаква се проектозаконът за селищните образувания да се обсъжда в края на месеца на туристическата борса Ваканция. До седмица парламентът трябва да приеме на второ четене промени в Закона за туризма, които предвиждат създаване на курорти с национално значение. В наредба ще се определят критериите за обособяване на един курорт в национален. Вероятно ще има три вида национални курорти.Първият ще се нарича национален курортен комплекс с леглова база над 10 хил. легла. Такива са Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци, Боровец и Пампорово. Вторият ще е национален център до 10 хил. легла. Такива са Русалка, Св. Константин и Елена, Ривиера, Дюни, Елените и ММЦ Приморско. Третият тип ще са национални курортни селища. Те ще имат до 2500 легла. Такива са Шабла, Каварна, Балчик, Обзор, Варна и др. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив