19 Април 2024, 22:40 Днес (10) | Вчера (11)

Слагат български надпис на евробанкнотите

30 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Най-важната задача на следващото правителство е да подготви бърз старт за членството ни в ЕС, според Станишев

Същетвува възможност на евробанкнотите да има надпис и на български eзик освен на латиница. Това обяви зам.-председателят на НДСВ и председател на парламентарната комисия по евроинтеграция Даниел Вълчев. Управляващата партия ще обсъди и конкретни изисквания не само за подбор на необходимите еврочиновници, които ще изпрати България, но и за действия, за да бъде вкарана кирилицата в европейската валута.
След влизането ни в Европейския съюз законодателството на ЕС ще има примат над националното и правомощията на българските държавни институции ще са на различно равнище, каза Вълчев. Българският законодателен процес има един съществен недостатък - той е нетипично бърз и не оставя време за общественополитически дебат, смята депутатът. Според него вследствие на това в България липсват задължителни правила за провеждане на референдум.
Най-важната задача на следващото правителство, е подготовката и ускореният старт на членството ни в Европейския съюз, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Пловдив. На въпрос има ли разминаване с позицията на съпартиеца му Янаки Стоилов да има референдум за членството в ЕС, соцлидерът отговори, че разминаване няма. Самият Европейски съюз иска новите членки да преминат през подобен референдум, за да е ясно, че не само политиците, но и народът иска промяната. Според Станишев промените в конституцията може да се осъществят и от сегашното Народно събрание, няма смисъл да се свиква велик парламент, защото зад това искане проличават други мотиви - печелене на време за прегрупиране, отклонение от общественозначими въпроси, възраждане на атмосферата от началото на 90-те години с ярка политизация и идеологизация вътре в парламента. Десницата цели с това снемане на отговорността от двете последователни десни управления, хвърляйки цялата отговорност върху конституцията, твърди Станишев. В същото време БСП не се страхува от ВНС, защото може да спечели и да наложи характера на дебатите, обяви лидерът на левицата.
Управляващата партия ще формира окончателната си позиция за продължаване на реформите по присъединяване към ЕС и за свикване на ВНС в средата на юни на Национален съвет. Институцията, която трябва да вземе решение по въпроса дали да се свика ВНС, е Конституционният съд, смята Даниел Вълчев. На 26 април Националният съвет на НДСВ ще приеме основните параметри на икономическата политика до края на мандата. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив