15 Октомври 2024, 07:32 Днес (0) | Вчера (3)

Следят за пране на пари при залагане по Интернет

18 Юни 2004 08:35 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Депутатите разрешиха да играем тото и лотария и в чужбина

Финансовото разузнаване ще следи за пране на пари при залаганията по Интернет, това реши бюджетната комисия, приемайки измененията в Закона за хазарта на второ четене. За целта залагащите чрез Мрежата ще трябва да се регистрират и идентифицират. Текстът беше гласуван по искане на директора на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров във връзка с 40-те препоръки на Г-7 за мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Идентифицирането на участниците може да става с електронен подпис, обясни Киров. Срещу това се обявиха представителите на хазартния бизнес, тъй като електронният подпис бил недостъпен у нас и щял да намали конкурентоспособността им. От Държавната комисия по хазарта поясниха, че достъпът до личните данни може да става чрез въвеждането на собствена идентификация от всеки организатор на хазарт. Ще бъдат въведени публичен ключ - за достъп на ДКХ и АФР, и частен - чрез който участникът да залага. Целта е да знаем кога и как е извършена всяка транзакция, от кого и колко е печалбата, защото често от подземния бизнес посочват именно игрите по Интернет за произхода на средствата си, обясни Киров. Правилата за залаганията по Интернет са описани в нова глава в закона, а за целта ще бъде изготвена и специална наредба. Най-важното правило е сървърът на Интернет доставчика да е на територията на България.
Държавната лотария и тотото ще участват в други дружества и съвместно с тях ще организират хазарт, гласува комисията по предложение на депутата от НДСВ Владимир Дончев. Чужди държави имат интерес към държавния хазарт на България, обясниха от ДКХ. Сега залагания зад граница не може да се правят и да се реализират печалби.
Чужденци от ЕС може да организират хазарт у нас чрез филиал или клон на дружество без ограничения, решиха депутатите. Досега се изискваха големи инвестиции или покупка на 4-звезден хотел и разкриването на поне 500 работни места.
 Депутатите приеха споровете между участници и организатори на хазарт да се уреждат от Арбитражната комисия, като преди това се проведат преговори.
 
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив