03 Май 2024, 16:10 Днес (0) | Вчера (13)

Собствениците на "Химко" са готови за преговори с кредиторите на завода

15 Декември 2004 09:00 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Една от компаниите, претендиращи за собственост на врачанския торов завод "Химко" - американската "ИБЕ трейд" (IBE Trade), заяви, че е готова да започне експлоатация на завода. Представители на компанията обявиха на пресконференция, че са готови да преговарят и с основните кредитори на предприятието ("Булгаргаз" и НЕК) за разсрочване на задълженията и излизането му от процедурата по несъстоятелност.

Необходимите инвестиции в компанията могат да бъдат осигурени както от "ИБЕ трейд", така и от нейни партньори, особено предвид факта, че в момента цените на азотния тор на световните пазари са много високи. По този начин "Химко" бързо може да излезе на печалба, заявиха адвокатите на американското дружество. Представителите на компанията не се ангажираха с конкретни срокове и средства по програмата си за "Химко".

Бъдещите действия на "ИБЕ трейд" зависят от изхода на делото във Върховния касационен съд, с което американската компания се опитва да върне мажоритарния си дял от 71 на сто от капитала на торовия завод. Делото се гледа днес в съда, заяви бившият член на американския Конгрес Елизабет Холцман, която работи по казуса като представител на "ИБЕ трейд".

Към делото има и сериозен интерес от страна на американски политици и официални лица, пролича от изявленията на адвокатите на компанията. Част от този интерес е и проектозакон, внесен в Камарата на представителите на американския Конгрес, който предвижда министерството на отбраната на страната да не може да влиза в никакви споразумения и договори (включително за съвместни учения, помощ и изграждане на американски военни бази у нас), докато акциите на "Химко" не бъдат върнати на "ИБЕ трейд".

Сенатор Хилъри Клинтън е изпратила и писмо до българския посланик във Вашингтон, с което съпругата на бившия американски президент Бил Клинтън отправя искане за разрешение на казуса според законовите норми, обясни Холцман. Със случая е запознат и американският посланик в София Джеймс Пардю. Представители на компанията са поискали и среща с вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, заявиха за "Дневник" запознати.

Според "ИБЕ трейд" компанията придобива чрез дъщерната си "ИБЕ транс" 57.5 на сто от "Химко" през 1999 г. След това назначеният за управител на филиала Юри Литвиненко прехвърля акциите от филиала на "ИБЕ транс" на две офшорни дружества - първо A.V.S.T. Ltd, а след това Jagwele Inc.

Елизабет Холцман заяви, че през 2001 г. Върховният съд на щата Ню Йорк е постановил, че прехвърлянията на акциите на "Химко" от страна на Литвиненко са неправомерни. Американският съд е възстановил собствеността на ИБЕ върху "Химко". Оттогава досега "ИБЕ трейд" полага усилия и съдът в България да признае правата като собственик на торовия завод.

Преди около два месеца от "Химко" съобщиха, че американски инвестиционен фонд, свързан с химическата индустрия и енергетиката, е закупил компаниите, собственици на "Химко", и по този начин е придобил повече от 71% от акциите на завода. По този повод адвокатите на ИБЕ заявиха, че не са запознати с подробности около тази сделка, но казаха, че повечето компании, които са искали да вземат завода в миналото, са се оказвали фалшиви.

В началото на декември "Химко" беше обявено в несъстоятелност по искане на кредиторите си, а в края на миналата седмица стана ясно, че активите на завода са наети за една година от дъщерна компания на италианската "Индагро-Женева" срещу месечен наем от 100 хил. лв.

След излизането на новината за интереса от неназования засега американски инвестиционен фонд акциите на "Химко" привлякоха вниманието и на инвеститорите на фондовата борса. За последните шест месеца цената на акциите на компанията се движеха между 9 ст. и 1.63 лв., като рязкото поскъпване се дължеше именно на очакванията на инвеститорите. Ценните книжа на компанията се продаваха с почти 8 на сто по-евтино на средна цена от 71 ст.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив