26 Юни 2024, 16:24 Днес (1) | Вчера (5)

Спасители и граждани ще бъдат обучавани в национален център как да се справят с бедствия

12 Януари 2006 15:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

МС одобри концепция за изграждане на национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112

Спасители и граждани ще бъдат обучавани в национален център как да се справят при бедствия. Създаването му е предвидено в концепцията за защита на населението при граждански кризи,  одобрена днес на оперативно заседание на Министерския съвет. Тя бе представена от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Центърът ще реализира националната политика за превенция, защита, спасяване и възстановяване при бедствия и аварии.
Концепцията за защита при бедствия и аварии предвижда също създаването на централизиран орган да управление на граждански кризи под ръководството на министъра на държавната политиката при бедствия и аварии. Кметовете и областните управители  ще ръководят управлението на кризи в своя регион, предвижда концепцията. Успоредно с Държавния резерв, всяка община трябва да създаде и поддържа свой резерв от материални ресурси и финансови средства, които да бъдат използвани при извънредни ситуации. С него общините ще подпомагат пострадалите, като им осигуряват най-необходимото. Възстановителната помощ ще се предоставя от постоянната Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи само в случаите на невъзможност пострадалите да се справят със свои сили и средства. 
В документа се предвижда също създаването на доброволни отряди от населението, които да реагират и помагат на местната власт при извънредни ситуации. В концепцията се отделя специално място и на партньорството с бизнеса като допълнително ще бъдат определени условията и реда за осъществяваните от тях дейности по защита на населението при бедствия и аварии.
Правителството одобри и концепция за изграждане на национална система за спешни повиквания с единен европейски номер (ЕЕН) – 112. Той ще бъде въведен без да се прекратява дейността на останалите спешни телефони на полицията, пожарната и Бърза помощ. Въвеждането на тел. 112 ще подобри достъпа на гражданите до услугите за спешна помощ и ще подобри координацията между службите при спешни случаи и граждански кризи.
Въвеждането на ЕЕН е в изпълнение на Директива 2002/22 на ЕС. На тел. 112 ще се приемат повиквания не само на български език, но и на официалните езици на Европейската общност – английски и  френски, за да могат да получават помощ и чуждите граждани на територията на страната. Конкретните срокове за старта на телефона и финансовото осигуряване ще бъдат определени в стратегия и План към нея, които предстои да бъдат разгледани допълнително от МС. В тях  ще се определя типа система, взаимодействието и координацията между службите за оказване на спешна помощ, както и кадровото обезпечаване.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.3155
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив