30 Април 2024, 15:21 Днес (8) | Вчера (10)

Средната класа у нас достигна 20%

18 Април 2005 08:52 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Най-бързо просперират хора с висока квалификация

В страната има формирана значима по обем средна класа и тя е близо 20% от населението. За последните пет години делът й се е увеличил три пъти. Това показват серия изследвания на агенция Медиана, направени с над 10 хил. българи над 18 години от 1999 г. насам. Проучването е изцяло на базата на потреблението - както на стоки и услуги за ежедневна употреба, така и за дълготрайна, обясни социологът Кольо Колев. Така се оформят шест групи българи - богати, заможни, добре, материално притеснени, бедни и мизерстващи.
Първите две групи - богатите и заможните, на практика формират средната класа у нас, заяви Колев. 7% от населението на базата на своето потребление спадат към богатите. Тук обаче не влиза прослойката собственици на банки, крупни предприятия, хотели и пр. Става дума за хората, за които разходите за храна, дрехи, отопление, ток и телефон не са проблем, те спокойно си купуват книги, ходят на концерт и театри, пълнят догоре резервоара на автомобила си. Децата им имат компютри, през последните две години са сменили телевизора си, колата, мебелите. Някои са си купили къща или апартамент; и през зимата, и през лятото ходят на курорт извън България. Заможните пък се различават от богатите по това, че не успяват да стигнат до летните и зимните курорти. Те ползват по-малко услуги, но ограничението е в името на скъпите неща. Техният дял е около 12%.
В същото време се задълбочава разслоението в българското общество, отчита Медиана. Най-голям е просперитетът за хората с висока квалификация, докато за тези без образование положителните промени са много слаби. С 45% е нараснала цената на работната сила за квалифицираните през последните пет години. Бедността сред ромите се очертава като най-сериозния проблем пред обществото, отчетоха още социолозите. В основата му отново е факторът образование. Получава се затворен кръг - тези, които са по-близо до дъното, имат по-малък достъп до образование, коментира Антони Тодоров. В страната има спешна нужда от вторично ограмотяване заради 13-те процента неграмотни и тези, които изцяло са извън пазара на труда, казаха авторите на изследването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив