14 Май 2024, 20:50 Днес (11) | Вчера (12)

"Стандарт&Пуърс": ЕС, САЩ и Япония се нуждаят от спешна пенсионна реформа

07 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Развитите държави може да се сблъскат с катастрофален ръст на дълговете, ако не проведат болезнени пенсионни реформи, предупреждават експертите от рейтинговата агенция "Стандарт&Пуърс", цитирана от в-к "Дневник".

В последния си доклад, посветен на демографската ситуация и програмите за социална защита в развитите икономики в света, S&P обявява, че след 50 години тези страни може да се озоват в тежко финансово положение, ако не реформират пенсионната си система.
Така например размерите на държавния дълг на Германия, Франция, Португалия, Гърция, Полша и Чехия към 2050 г. може да наскочат 200% от брутния вътрешен продукт (БВП). Същата съдба, въпреки високото ниво на имиграция и раждаемост очаква и САЩ, където социалните разходи за възрастните американци са твърде големи. Според агенцията при сегашната ситуация към 2050 г. държавният дълг на САЩ ще достигне 158% от БВП на фона на прогнозираните преди две години 83%. Истинска финансова катастрофа очаква и Япония, където към 2050 г. дългът ще нарасне до 700% от БВП. Освен заради щедрите пенсии за японците кризата ще се задълбочи и от прогнозираната висока продължителност на живота и рекордно ниска раждаемост.
Според Ричард Джексън, ръководител на демографския проект на американския Център за стратегически и международни изследвания, обещанията на правителствата в развитите държави да изплащат високи пенсии заплашват икономическата и политическата стабилност. "Ако тези страни не намалят социалните придобивки, ни очаква финансов Армагедон", твърди той пред в. "Файненшъл таймс". При това по думите му прогнозите на S&P за размера на дефицита могат да бъдат занижени. "При най-оптимистичния сценарий в следващите 25 години всяка развита страна ще се сблъска с проблема как и с какво да финансира социалните си програми", смята Джексън.
Според експерти единственият шанс за избягване на тази катастрофа, без да се променя коренно системата на пенсионно осигуряване, е да се поддържа бюджетен излишък. Необходимо е да се създаде балансирана система в дългосрочен план, като се комбинират разпределителната пенсионна система със събирателната. Други специалисти предлагат проблемът да се реши, като се снеме бремето по плащане на пенсиите от държавния бюджет и изцяло се прехвърли към индивидуалните пенсионни планове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив