25 Април 2024, 10:38 Днес (2) | Вчера (12)

“Стани богат” застраховат риска “Изплащане на големи награди”

11 Април 2003 по статията работи:
A+ A-

Lloyd's e лидер в предлагането на екзотични полици От застраховка на части на тялото на знаменитости до защита от отвличане от извънземни хората застраховат най-невероятни неща. С изключение на някои лансирани в световните медии забавни реклами на застраховки обикновено хората считат, че застраховането е една доста скучна тема. Но щом стане дума за знаменитости, корпорации и екстравагантни застраховки, интересът на обществото се възпламенява, защото на моменти застрахователните решения звучат наистина "откачено". Британският институт Lloyd's се счита за лидер в предлагането на всякакви застрахователни приумици.

Застраховки
за далечния Космос

Тези, които се безпокоят от неочаквани пътешествия до открития Космос, могат да закупят застраховка срещу отвличане от извънземни. Полицата има покритие от 10 милиона долара за покритие на медицинска и психиатрична помощ, а също би могла да компенсира отчасти и саркастичните подмятания на приятелите и роднините на "потърпевшия". Покритието скача на 20 милиона долара, ако извънземните правят посещения "на съпружески начала". А представителите на компанията UFO Abduction & Casualty Insurance Co., името на която в превод би звучала приблизително като "Застрахователна компания за НЛО-отвличания и нещастни случаи", твърдят, че "Не може да бъде отказана застраховка на нито един клиент, независимо от това, каква е неговата възраст или колко често лети... изключение се прави само за случаите, в които клиентът няма чувство за хумор."
Миналата година Руската космическа станция "Мир" бе застрахована за 1.5 милиона долара, след като падна в Тихия океан, така че ако се притеснявате от това да бъдете ударен от необичаен предмет, падащ от Космоса ­ например най-обикновен сателит, хората са измислили полици, които да ви защитят от тази грозяща ви опасност.

Бедра, бедра, бедра...

Като логични могат да се възприемат застраховките на знаменитости, които покриват рисковете от неявяване на концерт или за повреда на скъпоструващата техника, но все повече звезди купуват и застраховка на части на тялото си. При застраховането на изящни крачка дори вече има и утвърдени традиции. Попдивата Тина Търнър наскоро застрахова своите крака за сума, която е "доста солидна", и вероятно надвишава цената, за която са застраховани краката на една от водещите на шоуто Entertainment Tonight Мери Харт. Всеки неин крак е застрахован за по 1 милион долара.

Знаменити физиономии

Явлението "застраховане на частите на тялото" вероятно води началото си от Бен Търпин, звезда от нямото кино, който си купил полица за 20 хил. долара през 20-те години, за да застрахова емблематичния за своята визия кривоглед поглед срещу спонтанно коригиране. Не много по-късно ­ през четиридесетте, Джими Деранте застрахова своята запазена марка schnozzola ­ огромния си нос, за 50 хиляди долара, а Марлене Дитрих купи полица за 1 милион долара за своя дрезгав глас. Застраховането на гласове си остава и до ден-днешен една от най-популярните полици сред звездите. Брус Спрингстин има полица за 6 милиона долара за своя глас, както и Род Стюард, който би могъл да застрахова и твърде типичния си нос.
Мерилин Монро може би е била първата звезда, която е застрахована срещу използване на лекарства и дрога. Най-малко три филмови студии са поръчали полици за защита против загуби в случай на това тяхна звезда да стане причина за провалени снимачни дни в следствие на употреба на опиати.
Знаменитостите обаче не са единствените, които застраховат частите на тялото си. Дегустаторът и ценител на изискани ястия Егон Ронай например е закупил полица за 400 000 долара, за да застрахова вкусовите си рецептори. Главният дегустатор на Dreyer's Grand Ice Cream също застрахова своите способности, и то за внушителната сума от 1 милион долара.
Не по-малко странни се оказват понякога и застраховките, които избират големите компании. Например американската версия на телевизионната игра "Стани богат" (Who Wants to be a Millionaire) не желае да бъде институцията, която ще ви направи богат. Така че продуцентите са се застраховали срещу реализацията на риска "Изплащане на големи награди". Една от най-екзотичните застраховки за работодатели във Великобритания е покриването на риск от "Служител, спечелил от лотария". Lloyd's предлага тази полица с покритие между 40 000 и 760 000 долара, за да бъдат възстановени разходите, свързани с наемането и внедряването на нов персонал. Но това е едва, при условие че повече от двама служители напуснат в рамките на 14 дни, след като са спечелили над 150 000 долара от британската държавна лотария. Други бизнесполици, предлагани от Lloyd's, включват например защита от "поглъщане" от голяма корпорация, а също и срещу разследване от британския вариант на Данъчна и финансова полиция. Принципът на "предпазливия застраховател" е в основите на Lloyd's, но въпреки това те застраховат почти всеки възможен риск, но все пак взимат и някои предпазни мерки. Например полицата за 20-годишния младеж, който преплува Ламанша във вана за баня, бе застрахован само при изричното условие тапата на ваната да бъде поставена на мястото си през цялото пътуване.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив