10 Октомври 2024, 23:29 Днес (2) | Вчера (3)

Сто хотела строят от Влас до Приморско

08 Март 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Имотите по морето гонят по цени Ривиерата и Майорка

Сто хотела се строят по Южното черноморско крайбрежие от село Влас до Приморско. Инвеститорите предпочитат терените на първа линия край морето. Никой вече не се съобразява с границите на курортите, които постепенно се размиват. Погледнат отдалече, брегът от Свети Влас до Равда изглежда като едно селище. Равда и Несебър са свързани със суперлуксозни огромни хотели, разположени по цялата дължина на крайбрежната ивица. Предприемачи са започнали да изграждат обекти и на по-задна линия, дори и върху земеделски земи, които не са в регулация. Районът между Слънчев бряг и Свети Влас също се застроява усилено. Между двете селища е останала незастроена само отсечка от около километър-два. Но най-вероятно още догодина там също ще има нови сгради. Това става ясно от темповете, с които се изкупуват парцели в района.
Огромният интерес на български и чужди инвеститори вдигна до невиждани стойности цените на имотите и терените, които вече гонят тези в изисканите френски и испански курорти, твърдят хора от туристическия бранш. В момента 1 квадратен метър незастроена площ се търгува минимум за 450 евро. Цените скачат почти двойно, ако теренът е на първа линия, непосредствено до морския бряг. От 1000 евро нагоре за квадратен метър искат за апартаменти, заведения и хотели в Слънчев бряг и Несебър. За имотите в Свети Влас пък се спрягат космически суми. Двуетажна вила с басейн се продава за половин милион евро, твърдят местни жители. Огромен интерес към ваканционното селище през последните години проявяват руски бизнесмени. Те купували масово имоти във Влас и плащали в брой, без да се пазарят. Руснаците предпочитали еднофамилни вили и апартаменти, в които да отмарят през летните месеци със семействата си. Отскоро интерес имало и от страна на туристически фирми от Москва, които търсели да купят хотели. Заможните българи пък предпочитали по-малки апартаменти в Слънчев бряг. Цените са около 500 евро за кв. м и непрекъснато растат нагоре.
Не по-малък е интересът към незастроените парцели. От края на миналата година чужди туристически фирми и частни лица са започнали масово да изкупуват земи по Южното Черноморие чрез подставени лица с българско гражданство. Предпочитани били терените на юг от Бургас в регулациите на Приморско, Китен, Ахтопол и Синеморец. От брокерските къщи и агенциите за недвижими имоти твърдят, че чуждите клиенти изкупували земя с декари и рядко се пазарели за цените.
В края на миналата седмица в Бургас пристигна група от 200 ирландци, които искали да купят имоти по крайбрежието. След като се разходили из родните ни курорти и се запознали с офертите, чужденците се ужасили от космическите суми. Кандидат-купувачите обаче били впечатлени от природата и красивите сгради и не се отказали да се снабдят с вили у нас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив