25 Април 2024, 17:00 Днес (13) | Вчера (12)

Стратегията за приватизацията на военните заводи щяла да е готова до май

01 Март 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

В правителството се обсъжда предстоящото раздържавяване на осемте военно-ремонтни заводи в системата на ТЕРЕМ, а до май се очаква да има решение, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров

 В правителството се обсъжда предстоящото раздържавяване на осемте военно-ремонтни заводи в системата на ТЕРЕМ, а до май се очаква да има решение, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров. В процес на изясняване е дали приватизацията да става на обособени части като клонове, по имоти или по друг начин, добави министърът. Той счита, че няма пречки заводите да работят по държавни поръчки като частна собственост.

"Раздържавяването са налага, тъй като голяма част от военно-ремонтните заводи разчитат на поръчки от държавата. Такива поръчки няма и няма да има, за да са натоварени производствените капацитети", заяви Николай Свинаров. Министърът на отбраната счита, че социалният проблем с работниците не може да се оправи с опити за държавно дотиране на военно-ремонтните заводи, а дори напротив - работниците и сега са без работа и проблемът им се задълбочава. Към края на миналата година Терем има дългове за над 20 млн. лв., като по-голямата част от тях са към работниците и служителите в системата.

Свинаров заяви, че прекратяването на договора за модернизация и възстановяване на "Миг-29" не означава, че същата руска фирма не може да участва и да спечели следващата процедура за самолетите. Според министъра схемата, по която се работеше до сега за модернизация и възстановяване на изтребителите, е създавала риска България да не изпълни поетите задължения до 2006 година да възстанови и модернизира военните самолети. Министърът на отбраната заяви още, че са запазени добрите българо-руски взаимоотношения и бъдещите възможности за контакти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив