27 Април 2024, 18:47 Днес (0) | Вчера (11)

Съществува ли заговор около Химко

28 Март 2005 09:00 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Нови фигури в старите корпоративмни игри

Минималната инвестиция, необходима, за да започне работа Химко, е 200 млн. ЕUR. В момента две компании - регистрираната в Швейцария Индагро и руско-финладско-британската Интер РАО, се конкурират кой ще е бъдещият собственик на торовия завод. Индагро регистрира тук свой клон, Интер РАО - също. Интер РАО обаче придоби 33.4% от акциите на химическия завод, а Индагро подписа в края на 2004 г. договор за наем на завода със синдика му Борис Борисов. Миналата седмица обаче фирма Камибо, която притежава теца на територията на Химко, спря водоподаването и елзахранването на завода. Според представители на Камибо те нямат право да продават ток на завода, липсват и електромери, които да отчитат консумацията.
В момента Химко е в процедура по несъстоятелност и през юни предстои Върховният съд да се произнесе - фалирал ли е Химко или не. В това време се разгаря битка за собствеността върху карбамидното производство. Интер РАО оповести през февруари, че е придобила 33.4% от капитала на Химко. До днес обаче представители на фирмата не са влезли в завода. Това е заради прищевките на синдика или поради някакъв друг заговор, каза пред в. ПАРИ Роман Мирецки, изпълнителен директор на Интер РАО-България. Мирецки твърди още, че неговата фирма чрез свързани лица владее мажоритарния пакет от акциите на завода. Според него Интер РАО има планове да възобнови производството на карбамиди и в добавка към него да произвежда меламин - вид лепило с широко приложение в мебелната промишленост. Изкупуването на меламина вече било договорено с италиански партньори, а карбамидът ще се изнася за САЩ и част - за вътрешния пазар, твърди Мирецки. Според него необходимата инвестиция за Химко е около 200 млн. EUR и Интер РАО може да ги осигури. Поддържаме добри партньорски отношения с BNP Paribas, AMRO bank, с швейцарската UBS, каза Роман Мирецки.
Индагро България обаче води с няколко обиколки. Пред репортер на в. ПАРИ нейният изпълнителен директор Леонид Беренбаум показа банкови референции от UBS и Credit Suisse, които вече са предоставени и на енергийния министър Мирослав Севлиевски. Беренбаум показа и писмо от Газекспорт до Булгаргаз, в което се казва, че Газпром осигурява за нуждите на Химко 500 млн. куб. м природен газ годишно. Договорът бил 15-годишен, твърди Беренбаум. Индагро има и договор за изкупуване на карбамида, който Химко ще произведе в бъдеще, каза още Беренбаум. Освен това Индагро планира да построи нова ТЕЦ по проекти на Siemens и General Electric. Всичко това - в рамките на оздравителна програма, която вече е подготвена. Тя предвижда и 30 млн. EUR, за да се закупят необходимите жп цистерни и вагони, за да може заводът да функционира и да изнася продукцията си. Леонид Беренбаум не крие, че Индагро иска да придобие Химко.
Като добавка към това Индагро си е осигурила и парламентарна подкрепа от коалиция За България и ОДС. По думите на Леонид Беренбаум Индагро се е намесила, тъй като при последното си посещение в Русия президентът Георги Първанов помолил руския си колега Владимир Путин да помогне за възстановяването на Химко. Путин се обърнал към Газпром, а оттам избрали за начинанието дългогодишния си партньор Индагро.
Това обаче не променя обстоятелството, че Интер РАО притежава почти една трета от завода. Дори през юни Върховният съд да потвърди фалита на Химко и акциите на Интер РАО да се обезсилят, това още не се е случило и компанията има всички права да влезе в завода и да участва в управлението му.
При всички случаи бъдещето на Химко остава неясно, но добре е, че поне има кандидати. И двете компании са на мнение, че в рамките на броени месеци заводът може да заработи поне с 50% от капацитета си. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив