03 Май 2024, 10:28 Днес (0) | Вчера (13)

Съюзът на застрахованите предлага правила за връщане на част от застраховката “Гражданска отговорност”

14 Февруари 2005 09:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Образецът визира връщане на част от премията при прекратяване на застрахователния договор поради отпадане на застрахователния интерес по задължителната застраховка

Съюзът на застрахованите в България предложи в открито писмо до Асоциация на българските застрахователи, Национално Бюро на българските автомобилни застрахователи, Комисията по търговия и защита на потребителите и Комисията за финансов надзор примерен образец на правила за връщане на част от застрахователната премия при прекратяване на застрахователния договор поради отпадане на застрахователния интерес по задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Според председателя на Съюза на застрахованите – Георги Бакалов, образецът е предложен заради получените десетки копия на актуални застрахователни полици по задължителната застраховка «Гражданска отговорност» на десет застрахователи. „Уверихме се, че нито в общите условия, нито в приложение към тях, има указания или правила за връщане на застрахователната премия при отпадане на застрахователния интерес. Имайки предвид обществения интерес и обстоятелството, че вместо да внесат необходимите поправки и допълнения в Наредбата за задължителното застраховане, експертите от застрахователния надзор препоръчват на застрахованите лица, да четат законите, си позволяваме да представим, с надежда да бъде приет и приложен, законосъобразен примерен образец”, се казва в откритото писмо на Съюза.


                                            ПРАВИЛА И РЕД
              ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЧАСТ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА ПРЕМИЯ
                ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ ДОГОВОР,
                 ПОРАДИ ОТПАДАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ ИНТЕРЕС
                  по задължителната застраховка “Гражданска отговорност”

Застрахователният договор се прекратява, ако застрахователният интересът отпадне по време на неговото действие при :
1.  Тотални щети на МПС
2.  Спиране от движение на МПС  поради
а)  бракуване или техническа неизправност
б)  невъзможност за ползване – смърт, инвалидност и др..
3.  Кражба на МПС
4.  Промяна на собствеността на МПС
Във връзка с горните обстоятелства, при застраховки с период по-дълъг от три месеца, застрахованият може да иска връщане на платените премии, в съответствие с неизтеклия период на застрахователния договор, но не повече от 75% от годишната премия :
а)  най-рано седем дни, след декларация  от застрахования, съгласно чл. 313 от НК, за липсата на щети, причинени от него или упълномощените от него лица, при обстоятелствата по точки 1, 2, и 4.;
б)  след удостоверяване на обстоятелствата “Тотални щети” и Спиране от движение” и представяне на нотариално заверен договор, при промяна на собствеността на МПС.
в)  след представяне на документ за прекратяване на следствието, при кражба на МПС и декларация от застрахования за липса на щети, причинени от него или упълномощените от него лица, като за отпадане на застрахователния интерес се счита  датата на обявяване на кражбата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив