26 Юни 2024, 17:29 Днес (3) | Вчера (5)

“Тelekom Austria” приключи сделката по придобиване на “МобилТел”

15 Юли 2005 08:53 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Йозеф Винатцер е новия изпълнителен директор на първия GSM оператор

Сделката продажбата на най-големия български мобилен оператор бе финализирана вчера. Това стана три месеца преди първоначално обявените намерения на новия собственик- австрийската компания "Telekom Austria". Тя придоби 100% от капитала на "МобилТел" за сумата от 1,6 млрд. евро, след като на 1 юни подписа договор за изкупуването на акциите на оператора.
"Горд съм с успешното финализиране на сделката, тъй като тя е най-голямата, осъществявана от австрийска компания", заяви главният изпълнителен директор на "Telekom Austria" Хайнц Зунд. По думите му българския оператор ще допринесе за международното реноме на австрийския телеком.
"Придобиването на "МобилТел" е важна стъпка по пътя на нашата експанзия в Югоизточна Европа. Тя ни дава възможност да разширим мрежата си и да предложим услуги и нови възможности на над 8 млн. абонати", каза Борис Немшич, който е главен изпълнителен директор на поделението за мобилни комуникации на австрийския телеком- "mobilkom Аustria". Той обяви, че от 12 юли започва консолидирането на "МобилТел" към групата, в която освен австрийския оператор влизат хърватската "VIPNet", словенската "Si.mobil" и дружеството от Лихтенщайн-"mobilkom liechtenstein".
От комисията за регулиране на съобщенията заявиха за "Монитор", че новите собственици на първия български GSM оператор вече са поискали разрешение за прехвърлянето на акциите.
Според шефа на "mobilkom Аustria" Борис Немшич българския оператор ще започне предлагането на услуги от трето поколение - UMTS още преди края на годината или най-късно в началото на 2006 г.
"Сделката е на стойност 1,6 млрд. евро, но от нея ще бъдат приспаднати 500 млн. евро дългове на "МобилТел", каза Хайнц Зунд. По думите му те ще се поемат от австрийския телекоми  ще бъдат рефинансирани чрез заеми с по-ниски лихви. Други 200 млн. евро са отделени под формата на отложено плащане на две вноски при достигане на определени критерии. "Те ще бъдат платени ако GSM оператора достигне до определен брой абонати, приходи и оборот", заяви за "Монитор" източник от "МобилТел".
Хайнц Зунд съобщи, че няма намерение да прави революция в една успешна компания. "Не преструктуриране на дружеството и листването й на борсата, а само леки адаптации", уточни шефът на "Telekom Austria". Няма да има и повишение на основния капитал на "МобилТел".
Новите собственици сменят Управителния съвет на компанията, стана ясно вчера. Новият главен изпълнителен директор е Йозеф Винатцер. Томас Клеменшич е назначен за главен технически директор, Роланд Хайднер ще е изпълнителен директор, а Ханес Аметсрайтер поема временно поста главен маркетингов директор.
От досегашното ръководство на "МобилТел" остават Николай Николов и  Марк Екхаут. В Надзорния съвет пък запазват позициите си Тодор Батков и досегашните собственици Мартин Шлаф и Керберт Кордт.
"Ще се опитаме за запазим лидерските си позиции по отношение на цените на мобилните услуги в България" каза Йозеф Винатцер. Той допълни че ще изчакат старта на третия GSM преди да променят стойността на услугите на оператора.
"МобилТел" е лидер на българския пазар с над 3,2 млн. абонати. Приходите за 2004 г. стигнаха 486 млн. евро, а чистата печалба надхвърля 203 млн. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.3155
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив