10 Май 2024, 12:58 Днес (5) | Вчера (10)

Топлофикации гонят топлинни счетоводители

06 Юни 2005 08:57 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Софийската поиска да събира сама таксите за дялово разпределение

Няколко топлофикации в страната поискаха да поемат напълно или частично бизнеса на фирмите за дялово разпределение или да променят партньорите, с които работят. Това стана ясно на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която обсъди проекта за Общи условия на договорите на "Топлофикация Плевен" с фирмите за топлинно счетоводство.
Наскоро плевенската топлофикация бе купена от фирма на самоковския бизнесмен Христо Ковачки, който притежава мини, ВЕЦ-ове, фирми, свързани с енергетиката и когото различни медии е свързват с убития Константин Димитров-Самоковеца.
"Топлофикация Враца", която също е собственост на близка до Ковачки фирма, и "Топлофикация Казанлък", собственост на АКБ "Форес", също правели сондажи за отстраняване на топлинните счетоводители. Причината според тях е недоволството на абонатите от услугата "Дялово разпределение". При нея се определя какъв е делът на употребената енергия от всеки от абонатите в дадена сграда.
"Топлофикация София" пък предложи тя да събира таксата за дялово разпределение от потребителите и да плаща след това на фирмите за услугата. Топлинните счетоводители събират такса от 4 или 5 лева на радиатор.
Топлофикациите имат право да разпределят топлинната енергия и собствениците им да решат с коя фирма за топлинно счетоводство да работят, бе официалният коментар от "Техем". Фирмата приема предложението на столичното дружество. Според тях така хората ще плащат само на "Топлофикация", а тя ще си удържа от събраните такси при грешки или лоша работа на фирмата за топлинно счетоводство.
Ще дадем топлофикациите на съд, имаме 5-годишни договори с абонатите, които обслужваме, се заканиха обаче от "Нелбо инженеринг". Прекратяване на договора е възможно само с нотариално заверен протокол от общото събрание на входа. Документът удостоверява, че мнозинството иска да анулира споразумението. ДКЕВР отхвърли възможността топлофикация да прекратява договора си с дадена фирма, ако абонатите не са поискали.
Междувременно "Топлофикация София" обяви, че ще извърши безплатен ремонт на инсталацията на сгради, които нямат неплатени сметки за парно. По входовете са разлепени списъци на длъжници с дати, в които техници ще им изключат топлата вода. От 100 до 200 лева е глобата за абонати, които не са осигурили достъп до дома си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив