02 Май 2024, 02:07 Днес (0) | Вчера (0)

“Транслото” АД ще отделя 21 % от печалбата си за развитието на спорта

01 Юли 2004 10:17 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Средствата ще се разпределят от комисия, за членове на която ще бъдат поканени представители на министерствата на финансите и на младежта и спорта

“Транслото”АД, дъщерно дружество на една от най-големите публични компании в страната “Петрол” АД, заяви във фекс до медиите: Цялостната ни политика е водена от убеждението, че частният бизнес и държавните институции трябва да бъдат партньори в реализирането на приоритетите на страната ни и в подкрепата на българския спорт, на младежката и социална политика, на културата и здравеопазването. Затова ръководството на “Транслото” АД, компания, създадена по реда на Закона за хазарта, реши още в края на миналата година да отделя 21 % от постъпленията си за финансиране на проекти в областта на спорта. Средствата ще се разпределят от комисия, за членове на която ще бъдат поканени представители на министерствата на финансите и на младежта и спорта. Това решение е записано в правилата на двете игри, за които дружеството кандидатства за разрешения от Държавната комисия по хазарта. За тази политика на “Транслото” АД още преди 7 месеца бяха информирани медиите и обществеността. Ето защо намираме за спекулативни изявленията пред национален всекидневник на лице, представящо се за експерт по темата, че частните компании ще лишат Държавната лотария и Българския спортен тотализатор от средства, необходими за развитието на посочените сфери. Нещо повече, тези изявления отразяват не само неинформираност, но представляват и груба манипулация, целяща да повлияе на дебатите по Закона за хазарта в Народното събрание и да дискредитира “Транслото” АД. Очевидно е, че подобни публични изяви са в интерес на частни монополисти в този бранш, които нямат интерес от навлизането на конкуренция и установяването на прозрачност и нови технологии в сектора.
Същевременно “Транслото” АД подписа договор с данъчната администрация за свързване на терминалите си със сървърите на съответните данъчни служби, в резултат от което държавните органи ще разполагат с пълната информация за обемите и транзакциите и съответно за законовите отчисления към бюджета. Компанията е инвестирала над 10 милиона лева в бъдеща хазартна дейност, включително и в най-съвременни комуникационни средства, отговарящи на световните стандарти.Държавата не е въвела монопол в хазартния сектор чрез закон, защото нейният интерес е този сектор да се развива чрез конкуренцията на легално работещи държавни и частни фирми, чрез които да се събират все повече средства към бюджета и да се инвестира в развитието на спорта.Държавният интерес в хазартния сектор може да бъде защитен именно чрез въвеждането на нови технологии, гарантиращи прозрачност и механизми за контрол и чрез създаването на нови атрактивни игри, които да увеличават приходите в този бизнес. От това печели единствено спортът".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив