25 Април 2024, 17:00 Днес (13) | Вчера (12)

"Турски поток" тръгва като газопровод само за Турция

07 Септември 2015 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2015, 15:00
Под лиценза на creativecommons

Изграждането на проекта "Турски поток" ще започне само с една от планираните 4 тръби и тя ще доставя природен газ единствено за турския пазар

Строителството на останалите тръби ще започне, след като се оцени има ли търсене на руския газ в Европа, заяви пред журналисти заместник-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев.

"Договорихме се с турските партньори, че първо ще се работим по тръба №1, а след това ще огледаме останалите. Но ако някой си мисли, че Турция се е отказала от втората и третата тръба, това не е вярно. И всичко ще зависи от това колко търсене ще бъде заявено от Европа", цитира думите му "Интерфакс".

Той не посочи срокове за начало на строителството и експлоатацията, както и цената, на която Анкара ще купува газа от "Турски поток".

Морската част от проекта ще следва в продължение на 660 км трасето на "Южен поток", а в последните 250 км ще се отклони към европейския турски бряг. Засега тръбата от руския град Анапа до турския Кайъкьой ще се включи само в турската мрежа. Предвиждаше се от този пункт да има 180 км гръба покрай Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница, но съдбата на този участък е неясна. Не е известно и колко ще струва първата тръба, тъй като Медведев бе споменавал преди време сума от 3.3 млрд. долара, но тя е за други параметри.

От началото на август усилено се заговори за преразглеждане от страна на "Газпром" на проекта за 4 тръби и отказ от третата и четвъртата. В средата на месеца "Ройтерс" съобщи, че преговорите са стигнали до задънена улица заради спорове за отстъпката в цената за руския газ за турския пазар и поради политическата нестабилност в Турция, където за 3 месеца се провеждат на два пъти парламентарни избори.

Москва изтъкна в края на миналата седмица като голяма своя победа подписването на споразумение между "Газпром" и 5 европейски партньори на акционерно споразумение за строителство на "Северен поток – 2". В петък бе учреден консорциум заедно с E.ON, BASF/Wintershall , OMV, ENGIE и Royal Dutch Shell.

Според руските коментари това ще остави Украйна без приходи от транзитни такси за руския газ, както и че в периферията на "газовата игра" са изтласкани още Турция и Азербайджан.

Специалният пратеник на САЩ по въпросите на енергийните пазари Амос Хохстийн заяви, че сделката, подобно на спрения "Южен поток" е повече политика, отколкото икономика.

"Тя носи риск "Газпром" да отреже Украйна и ако това стане, то ще е разрушително както за украинците, така и за европейската енергийна сигурност като цяло и тази на Централна и Източна Европа, в частност."

По оценки на "Газпром" строителството на "Северен поток 2" ще струва почти 10 млрд. евро. Трасето ще е същото като двете тръби на първия "Северен поток", а планираният капацитет е до 55 млрд. куб. м годишно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив