04 Май 2024, 04:41 Днес (0) | Вчера (0)

Турция предлага пак да строим “Горна Арда”

29 Март 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Еnel и австрийската Va Tech Hydro не са се отказали от проекта

България и Турция ще обсъдят възможностите за изграждането на язовир и водно-електрическа централа на река Тунджа и на каскадата "Горна Арда", съобщиха от министерството на енергетиката. Срещата на министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски с турския министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер, както и с министъра на финансите на Турция Кемал Унакътан е насрочена за днес в София и е по настояване на турската страна.
По време на разговорите ще бъдат обсъдени и проектът за пренос на каспийски газ към Западна Европа, известен също като "Набуко" и вариант за нефтопроводен байпас на Босфора. Очаква се още турска страна да бъде представен план за съвместни действия срещу наводнения, причинявани от реките Арда, Марица и Тунджа, добавиха от ведомството на Мирослав Севлиевски.
Изграждането на каскадата "Горна Арда" се бави вече 7 г. То бе договорено със споразумението "ток срещу инфраструктура", подписано в края на 1998 г. между бившия български премиер Иван Костов и тогавашния му турски колега Месут Йълмаз. Според това споразумение от 1998 г. България трябваше да изнася електроенергия за Турция срещу строителство на инфраструктурни проекти у нас- "Горна Арда" и магистрала "Марица" в отсечката Оризово - ГКПП Капитан Андреево.
Споразумението обаче на практика не се изпълнява от май 2003 г., когато турската страна едностранно прекрати договора за внос на българско електричество. Далеч преди Турция да спре вноса на български ток, турската компания "Джейлан холдинг", която трябваше да строи каскадата  отсечката от магистралата, изпадна във финансова криза. От българска страна се опитаха да извадят турската компания от смесеното дружество за изграждане на "Горна Арда", след като към проекта беше проявен инвеститорски интерес от италианската Енел пауър", но това не стана. Към този проект интерес проявява и австрийскатаVa Tech Hydro, която е ангажирана в строителството на ВЕЦ "Цанков камък".
През лятото на миналата година лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че правителството има интерес от строителството на "Горна Арда".
Тогава от НЕК обаче отговориха, че плановете на компанията не са предвидени средства за каскадата.
Проектът за изграждането на язовир и ВЕЦ на Тунджа, отдавна е готов. Той бе предложен на турското енергийно министерство от местни предприемачи още през лятото на 2004г.
Предвижда се язовирът да бъде изграден в района на село Маточина на границата на България и Турция - там, където река Тунджа навлиза на турска територия. Във финансовата схема се предвижда Турция да инвестира в строителството, а електричеството от хидроенергийното съоръжение да остава в България, уточниха от ведомството на Мирослав Севлиевски.
Проектът за газопровода "Набуко" за пренос на каспийски газ от Турция към Централна Европа през територията на България, Румъния, Унгария и Австрия трябва да бъде завършен през 2010-2012 г. предвиждат предварителните разчети.
Фирмите-участнички - турската компания "Боташ", българската "Булгаргаз", унгарската МОЛ, австрийската ОMV и румънската "Транзгаз", трябва да вземат решение за финансирането на проекта, към който са проявили интерес няколко банки, в това число и Европейската инвестиционна банка, припомниха още от ведомството на Мирослав Севлиевски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив