29 Март 2024, 07:17 Днес (0) | Вчера (11)

"Уолстрийт джърнъл": България ще обвини "Хизбула" за атентата в Бургас

05 Февруари 2013 09:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2013, 09:15
mvr.bg

Докладът на правителството на България, която се възприема като независим играч в близкоизточните въпроси, обаче може да прибави тежест към натиска на Израел да накара ЕС да определи "Хизбула" като терористична организация

Очаква се днес българското правителство да публикува доклад от разследването на атентата на летище "Сарафово", в който вината се хвърля върху ливанското радикално движение Хизбула и съюзника му Иран за бомбеното нападение, в което загинаха петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса им и бяха ранени десетки други души, пише в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на официални лица от САЩ и Близкия изток, които са запознати с резултатите от разследването.

 

Това бе най-смъртоносното нападение над израелци в чужбина от 2004 г., отбелязва вестникът, цитиран от БТА, и припомня, че след атентата от 18 юли 2012 г. Израел обвини Хизбула в извършването му по заповед на Техеран.

Публикацията излиза непосредствено преди началото на Съвета за национална сигурност при президента, на който трябва да бъдат обсъдени резултатите от разследването на атентата в Бургас.

Докладът на правителството на България, която се възприема като независим играч в близкоизточните въпроси, обаче може да прибави тежест към натиска на Израел да накара ЕС да определи "Хизбула" като терористична организация, посочват европейски официални официални лица пред изданието. Българският вътрешен министър Цветан Цветанов ще информира високопоставени членове на българското правителство за резултатите от разследването днес, съобщи говорителка на МВР, без да коментира съдържанието на доклада, отбелязва вестникът.

Официален представител на САЩ заяви за "Уолстрийт джърнъл", че Белият дом ще направи изявление след оповестяването на доклада от България.

Доказателства за извършен от Хизбула атентат на територията на ЕС може да промени начина, по който ливанската шиитска групировка се възприема в Европа, която досега отказваше да последва решението на Вашингтон движението да бъде определено като терористична организация", отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът цитира вчерашно изказване на високопоставен европейски дипломат, според когото ако българският доклад направи ясни изводи, "ще трябва да разгледаме много сериозно с какви варианти разполагаме".

Подробности от разследването бяха споделени с израелски официални лица миналия месец, когато българският външен министър Николай Младенов направи изненадващо еднодневно посещение в Ерусалим, по време на което се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес, пише в. "Джерусалем пост".

Дипломатически представител, който отказа да коментира доклада преди да бъде оповестен заяви, че в резултат на посещението на Младенов Израел "няма да бъде изненадан" от изводите на разследването. Той посочи, че Израел ще следи внимателно не само какво ще кажат българите в доклада, но и как ще постъпи ЕС с резултатите от него, отбелязва "Джерусалем пост".

Експерти заявиха, че при ясно обявяване, че Хизбула е било замесено, ЕС ще бъде принуден наново да обмисли дали да класифицира движението като терористична организация, както го приканиха САЩ и Израел, пише в. "Ню Йорк таймс".

Европейската преценка през цялото време беше, че каквито и да са действията му в Близкия изток, движението Хизбула не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове и симпатизанти на Хизбула действат в Европа като цяло без ограничения и набират средства, които се прехвърлят на движението в Ливан, отбелязва вестникът.

Обявяването на Хизбула за терористична организация ще породи неудобни въпроси за Европа - например как да подходи към тези симпатизанти - и ще създаде типа конфронтация, която правителствата се стремяха да избегнат.

"Съществува страхът, че ако вдигнем твърде много шум около това, Хизбула може да удари отново, и този път може да не е срещу израелски туристи", каза за "Ню Йорк таймс" Силке Темпел, главен редактор на германското списание по външнополитически въпроси "Интернационале политик".

Това поставя натиск над българските власти, които биха искали да запазят здрави връзки както с Израел и САЩ, които наричат Хизбула терористична организация, така и с европейски съюзници като Франция и Германия, които не го правят, отбелязва вестникът.

Българските официални лица ясно осъзнават какво е заложено в този случай, без да е имало значително лобиране от страна на големите държави от ЕС, които биха предпочели да не се занимават с Хизбула. "Не беше кампания. Просто някои германски официални лица казаха мимоходом няколко думи", казва пред вестника Филип Мисфелдер, който е сред водещите членове на германския Християндемократически съюз и говорител на партията по външнополитически въпроси в парламента.

Мисфелдер обаче посочва, че отношението към Хизбула постепенно се променя. "Ясно е, че те са направлявани от Иран и че дестабилизират региона. Групата, която смята, че Хизбула е стабилизиращ фактор, става все по-малобройна", отбелязва Мисфелдер, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив