16 Май 2024, 16:00 Днес (8) | Вчера (12)

Управителят на “КофасИнтеркредит България”: При верижна задлъжнялост от 47 млрд. лв. 208 фалита за година са нищожно малко

28 Март 2005 08:54 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Това е мерило за качеството на работата на правораздаването при несъстоятелността. Кредиторите предпочитат извънсъдебното събиране на вземанията си.

В България се борят две тенденции. От една страна това е стабилният икономически ръст през последните години, който за миналата година, по прогнози на анализаторите, е 5.3%. Оживлението на икономика е факт, оценките на предприемачите за бизнес климата в страната са все по-оптимистични.
Едновременно с позитивните сигнали има негативни тенденции в икономиката ни, които са доста тревожни. За това свидетелства и последният доклад на "КофасИнтеркредит".
На първо място, тревожни размисли буди фактът, че от над 1 милион регистрирани в България фирми, само 360 000 работят. Това прави 36% от всички или приблизително едва всяка трета от регистрираните компании у нас реално извършва дейност.
Още по тревожно е състоянието на верижната задлъжнялост. Според данните общият й размер е около 47 млрд. лв. На фона на тази огромна сума 208 фалита в България за 2004 г. са пренебрежимо малко.
В Румъния например фалитите за миналата година са 3 353, в Унгария - 7 519, в Чехия - 2 234, в Полша - 1 466.
Според управителя на "Кофас Интеркредит България" ЕООД Камелия Попова, малкото фалити у нас свидетелстват за две неща.
От една страна, това е резултатът от мудната работа на съдебната система и нейната корупционност
От друга, което е следствие от първото, малък е делът на кредиторите, които дават на съд длъжници заради неплатени дългове, коментира специалистът по събиране на просрочени вземания.
У нас фирмите избягват да се съдят, защото това е решение с неясен изход и най-често трае между 3 и 5 години.
Втора поредна година в България в браншовете с най-висок брой фирми, обявени в несъстоятелност, са зърно- и фуражопроизводството, сочи изследването на "КофасИнтеркредит". Зависимостта от климатичните колебания и липсата на застрахователна култура правят земеделието рискова дейност.
На второ място са компании-дистрибутори и търговци на едро на горива. Присъствието на мултинационални корпорации и вече разпределеният пазар между тях трудно допускат нови играчи. А когато те не са направили почти никакво пазарно проучване за бъдещата си инвестиция, бизнесът им е предварително обречен.
Ако сравним обаче процента на фирми, обявени в несъстоятелност спрямо всички активни в България с този процент за Централна и Източна Европа ще установим, че техният процент не е толкова висок.
Анализът откроява няколко причини за тези на пръв поглед благоприятни данни. Втора поредна година България като цяло има един много висок икономически ръст. Обаче, друга съществена причина за този извод е дългата и сложна процедура по обявяване на една компания в несъстоятелност. Тази процедура понякога може да отнеме години. Затова компаниите все повече търсят други бързи решения. "КофасИнтеркредит" като професионален посредник се стреми да намери най-доброто решение, за да помогне на компаниите, а опитът показва, че най-бърз е резултатът при извънсъдебното споразумение между двете страни.
Ако едно дело трае години, при "Кофас" сроковете са свити до 3 месеца.
Секторите, в които има най-много фирми в несъстоятелност съвсем не показва най-рисковите браншове в България. Всяка година "КофасИнтеркредит" прави и анализ на най-висок процент забавени плащания, най-голям процент несъбрани вземания, както и на влиянието на срока на просрочие към вероятността за възстановяване на вземането. Колкото по-бързо компаниите предприемат стъпки за уреждане на несъбраните вземания, толкова по-голям е шансът за събирането им, категорична е Камелия Попова. След първата година този процент рязко спада, сочат данните от анализа.
Строителство, фармация и селско стопанство са браншовете с най-голям процент забавени или несъбрани вземания
Следва секторът на бързооборотните стоки. Не малко български компании все още се страхуват да предприемат бързи стъпки за уреждане на несъбраните вземания, за да не навредят на отношенията си със съответния бизнес партньор. Но с присъединяването ни към европейските структури, тези процедури ще станат ежедневие, така както това се прави от компаниите в ЕС.
Анализът показва още, че нормалните срокове, приети за плащане са - от предплащане до 60 дни отложено плащане, но средното реално забавяне е между 60 и 90 дни след падежа или средно плащанията се бавят между 2 и 3 месеца след датата на падежа, коментира Попова.
Около 60-70% от сделките у нас се плащат със забавяне
Това е един доста висок процент, коментира специалистът по извънсъдебно събиране на вземания. Като цяло обаче плащанията се извършват значително по-бързо, когато доставчикът е компания зад граница.
Много важно е фирмите да знаят, че превантивният контрол над контрагента е много важен, казва Попова. Чрез нашата информационна система, която съдържа данни на практика за всички действащи фирми може да се получи предварителен кредитен доклад за бизнеспратньора си. В него има информация за морала на плащанията на въпросната фирма и какъв е публичният й имидж. Цялата услуга струва 69 лв. без ДДС и това представлява нищожна сума в сравнение с, "Не дай, Боже", бъдещите проблеми на кредитора.
За миналата година отчитаме 150% ръст на запитванията за фирми-контрагенти и с над 400% на решените казуси по извънсъдебно връщане на вземания, казва Попова. Тя изрично подчерта, че установена практика на фирмата е да се плаща процент от върнатите дългове. Ако не се справим, не получаваме нищо, категорична е тя.

Визитка
"CofaceIntercredit" е член на френската група "Coface", която има над 50 годишен опит в сферата на кредитното осигуряване, кредитната информация и събиране на просрочени вземания с над 85000 клиента в 99 държави на пет континента. В основата на услугите на "Кофас" е системата Общ риск, която съдържа информация за над 41 милиона компании от цял свят.
Компанията е ситуирана в Австрия, в Централна и Източна Европа присъства от 1990 година.
В нашата страна "КофасИнтеркредит" е от 1994 г.
В динамичната бизнес среда за фирмите у нас е много важно да имат пълна и точна информация за икономическото и финансово състояние на своите партньори, както у нас, така и в чужбина. наличието на подобни данни от една страна дава възможност за вземането на най-правилното бизнес решение, от друга страна предпазва от редица грешки.
"КофасИнтеркредит" поддържа пълна статистика за фирми от Централна и Източна Европа, включително и България, обявени в несъстоятелност.
Данните се актуализират ежедневно, така че във всеки един момент може да се получи информация за статута на всяка една компания. Тази информация дава възможност на контрагентите да се ориентират и да вземат най-правилното бизнес решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив