30 Април 2024, 22:20 Днес (13) | Вчера (10)

"Ураганът Елиът" удари в петък Калифорния

15 Ноември 2004 15:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Главният прокурор на Ню Йорк Елиът Спитцър в края на миналата седмица е отправил иск пред съд в Манхатън към поредната компания от бранша - базираната в Сан Диего Universal Life Resources

"Борецът с финансовите машинации в САЩ" - главният прокурор на Ню Йорк Елиът Спитцър, когото застрахователните компании наскоро нарекоха "ураганът Елиът", в края на миналата седмица е отправил иск пред съд в Манхатън към поредната компания от бранша.
Спитцър е взел на прицел този път калифорнийската Universal Life Resources (ULR), предаде The Wall Street Journal.
Според иска, компанията е подбирала застрахователи за клиентите си не на базата качество и цена на продукта, а заради размера на получените комисионни.
Universal Life Resources е обвинена в това, че "е стъпвала м престъпен сговор със застрахователи, за да предоставят на клиентите си неточна информация за продуктите на конкурентни компании, като е изключвала от предлагането дружества, които не са заплащали комисионни".
Като пример е посочена компанията Aetna, която след като е прекратила практиката да дава допълнителни възнаграждения на Universal Life Resources през 2001 година, не е получила от брокера нито един клиент.
Друга точка в обвинението е, че ULR е пазела в тайна от клиентите си факта, че фаворитизираните застрахователи й превеждат допълнителни суми.
Според иска на Спитцър, от отчетената за миналата година печалба в размер на $25.3 млн., $17 млн. са формирани именно като допълнителни комисионни и като т.нар. "комуникационни разходи" (суми, които застрахователите изплащат на брокера за предоставяните от тях рекламни материали и др. )
Universal Life Resources също е получавала суми от корпоративните си клиенти, на които е предлагала полици.
Спжоред иска, застрахователните компании са действали в сговор с брокера, като са крили същността на отношенията си. В иска тези застрахователи, обаче не са посочени като ответници.
По данни на The Wall Street Journal, утре в Американския Конгрес ще има безпрецедентни изслушвания на Спитцър за обсъждане на поредицата финансови скандали, които разтресоха напоследък страната.
Изданието коментира, че това "ще се окаже първата очна ставка, на която финансистите ще могат да отговорят на обвиненията на прокуратурата".
Съобщението понижи цената на книжата на застрахователите по време на петъчната сесия на New York Stock Exchange.
Акциите на MetLife загубиха 3.52% до $38.40, книжата на UnumProvident поевтиняха с 5.28% до $13.45, спадът при Prudential -3.58 на сто до $48.0.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив