26 Април 2024, 16:19 Днес (9) | Вчера (14)

"Фолксваген" започва изтеглянето на автомобили през януари

07 Октомври 2015 09:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2015, 09:18
Под лиценза на creativecommons

Очаква се всички коли да бъдат поправени до края на 2016 г.

Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер заяви в интервю пред германски вестник, че компанията ще започне изтеглянето на автомобили, засегнати от скандала с дизеловите емисии, през януари 2016 г. и планира да завърши корекциите до края на следващата година.

"Ако всичко върви по план, можем да започнем изтеглянето през януари", заяви Мюлер заяви пред "Фанкфуртер алгемайне цайтунг". "Всички автомобили трябва да са поправени до края на 2016 г."

Мюлер заяви, че само няколко служители на компанията са били замесени в скандала, който нанесе сериозно щети на репутацията на концерна и предизвика близо 30% спад в стойността на акциите, и опроверга информацията, ченеговият предшественик Мартин Винтеркорн е знаел за проблема.

Мюлер каза, че компанията трябва да стане по-малка и децентрализирана и че ще се разгледа внимателно приносът на всеки модел и бранд за компанията.

Във вторник на закрита за медии среща с над 20 хил. служители на компанията Мюлер предупреди, че промените, които се налагат в работата на концерна, няма да бъдат "безболезнени", предаде "Ройтерс".

Предупреждението на Мюлер е първият сигнал, че скандалът с манипулираните емисии може да доведе до съкращаване на работни места. Само в централния завод на Фолксваген работят 60 хил. души.

"Техническите решения на проблема вече се очертават. Финансовите и бизнес последици обаче все още не са ясни", посочва Мюлер според изявление, оповестено от компанията.

Ще трябва да бъдат преразгледани бъдещите инвестиции в заводи, технологии и автомобили, за да се харчат само сумите, необходими за поддържане на лидерската позиция, отбеляза той.

Ръководителят на "Фолксваген" каза, че всички автомобили, при които е открит софтуерът, позволяващ заобикаляне на екологичните норми, са технически надеждни и могат да останат в движение.

При повечето автомобили, засегнати от скандала, ще бъде достатъчно пренастройване на софтуера, но при други ще са необходими и механични поправки, каза Мюлер.

Всички инвестиции на "Фолксваген" ще бъдат подложени на преразглеждане, заяви на срещата главният представител на служителите в ръководството Бернд Остерло.

"Ще се наложи да поставим под въпрос с голяма решителност всичко, което не е икономично", каза Остерло.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив