10 Май 2024, 10:53 Днес (3) | Вчера (10)

Фондация “Атанас Буров” ще връчи призовете “Буров” за финансово и индустриално управление за 2005 г.

24 Ноември 2005 10:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Приз “Буров” за финансово управление се присъжда на Димитър Желев, изпълнителен директор на “Алианц България Холдинг” АД за създаването и управлението на финансова група с трайно и значимо присъствие в българския финансов сектор

Фондация “Атанас Буров” ще връчи призовете “Буров” за финансово и индустриално управление за 2005 г. Церемонията по награждаването ще се състои днес в Гранд Хотел “София”, зала “Триадица” от 18 часа. Наградите ще бъдат връчени от министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на транспорта Петър Мутафчиев, съобщиха от Фондацията.
Приз “Буров” за финансово управление се присъжда на Димитър Желев, изпълнителен директор на “Алианц България Холдинг” АД за създаването и управлението на финансова група с трайно и значимо присъствие в българския финансов сектор.
Приз “Буров” за индустриално управление се присъжда на Константин Петров – изпълнителен директор на “Орбител” АД за успешно внедряване на най-високи технологии в българския телекомуникационен и информационен сектор.
На тържеството се очаква да присъстват депутати, банкери, финансисти, индустриалци и политици. Учредените на името на Атанас Буров награди отдават признание на български банкери, финансисти и индустриалци, които трайно присъстват в стопанския живот на страната.

Изпълнителният директор на “Алианц България Холдинг” АД  Димитър желев е роден през 1960 г. в гр. Русе. Завършил е английска езикова гимназия. Има висше икономическо образование по специалността “Икономика и управление на транспорта” в УНСС. Специализирал е застраховане и презастраховане в Германия и Франция и в най-големия американски пенсионен фонд TIAA CREFT.Професионална кариера започва през 1986 г. в “Булстрад” като специалист по “Имуществено застраховане” и “Презастраховане”. През 1990 г., заедно с група колеги, създава Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество “България”. От 1992 е член на СД и Изпълнителен директор на “България Холдинг” АД (сега “Алианц България Холдинг” АД), а от 1996 г. до 1999 г. е и Председател на Съвета на директорите.
От 1991 е член на СД на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество “България” (сега ЗПАД “Алианц България”) като от 1992 г. до 1993 год. е и Изпълнителен директор на дружеството. В периода 1995-1997 г. е председател на СД на “Юнионбанк” АД.Той е един от учредителите на Софийска Фондова Борса и е сред инициаторите за сливането й с Първа Българска Фондова Борса и създаването на Българска Фондова Борса-София, на която става член на СД и изпълнителен директор.От 1997 г. до 2001 г. е бил председател на СД на Фондация “Атанас Буров”.Към настоящия момент заема следните длъжности: зам.-председател на СД и Главен изпълнителен директор на “Алианц България Холдинг” АД, председател на УС на ТБ “Алианц България” АД, председател на УС и изпълнителен директор на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество “Алианц България”, член на СД на Застрахователно акционерно дружество “Алианц България Живот, член на Надзорния съвет на Пенсионно осигурително дружество “Алианц България” АД, член на Надзорния съвет и председател на Одитния комитет на БУЛБАНК АД, председател на УС на “Булярд корабна индустрия” АД и член на СД на кораборемонтен завод “Одесос”. Носител е на наградата “Банкер на годината” на вестник”Банкеръ” за  2004 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив