20 Април 2024, 14:47 Днес (0) | Вчера (10)

Формира се нова израелско-японска финансова група в България

19 Април 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Българо-японската “Токуда Банк” ще придобие първоначално 10% дял в ЗК “Левски Спартак”, а на по-късен етап ще увеличи и то доста чувствително акционерното си присъствие в застрахователната компания, уточни изпълнителният директор на дружеството Стефан Софиянски.

Българо-японската “Токуда Банк” ще придобие първоначално 10% дял в ЗК “Левски Спартак”, а на по-късен етап ще увеличи и то доста чувствително акционерното си присъствие в застрахователната компания, уточни изпълнителният директор на дружеството Стефан Софиянски.

Първи за кооперирането на българското застрахователното дружество с израелски капитали (акционери са три израелски компании) и банката с мажоритарен японски собственик – “Интернешънъл хоспитал сървисиз”, писа още през миналата седмица (19 април) в-к “КАПИТАЛ”.

Решението са сдружението между застраховател и банка бе взето на общото събрание на “Левски Спартак” проведено миналата неделя - 20 април.

Съгласно волята на акционерите “Токуда Банк” ще придобие дял в застрахователната компания при предстоящото увеличение на капитала. Към момента капитала на “Левски Спартак” е 4 млн. лв., които е изцяло внесен. Решението е той да бъде увеличен на 7 млн. лв. през следващите 3 години като не е изключено първоначално банката да придобие въпросните 10%, а на по-късен етап да запише цялото увеличение. За целта тя ще трябва да поиска разрешение на Банков надзор и съответно да отговори на законовите изисквания за придобиването на такъв сериозен дял в друго дружество.

Що се отнася до участието на “Левски Спартак” в “Токуда Банк” все още не е напълно изяснен процента, който ще придобие застрахователя в кредитната институция, но със сигурност няма да е по-малък от 10%, твърдят запознати със сделката. Не е изключен вариант застрахователната компания също постепенно да увеличава акционерното си присъствие в банката. За сега все още няма решение и по въпроса дали “Левски Спартак” ще получи пакет с акции под някаква форма (покупко-продажба) от сегашния мажоритарен собственик на “Токуда Банк” или ще придобие дял чрез увеличение на капитала на кредитната институция.

Очаква се в следващите няколко дни всички дискусионни въпроси да бъдат изчистени, а освен това надзорния съвет на “Левски Спартак” да направи промени в управителния си съвет като включи в него представител на българо-японската банка.

Акционерите и мениджърите на двете финансови институции са решили да кооперират максимално усилията при предлагането на продуктите си. Двете компании ще ползват съвместно клоновите си мрежи и материална база и ще предлагат пълния набор от банково-застрахователни услуги.

“Целта на обединението ни с “Токуда Банк” бе за да отговорим на предизвикателствата на пазара”, поясни Стефан Софиянски. – След като се уредят всички въпроси около обединението ни с банката ще се захванем и с реализацията на една наша отколешна наша идея, а именно създаване на “Гаранцинен фонд” за подпомагане на кредитирането.”

Въпросният проект бе широко афиширан преди около година, но според застрахователните мениджъри в момента е така се каже замразен заради уреждането на взаимоотношенията с банката. Партньори на “Левски Спартак” за създаването на гаранционния фонд са френски компании, но сега в схемат най-вероятно ще бъде включена и “Токуда Банк”.

Съвместно с банката застрахователната компания предвижда да създаде здравно-осигурително дружество, с което да се затвори кръга застраховане-лечение. За целта ще се използва опита на собственика на банката д-р Токуда, който е собственик на над 100 болници по целия свят, а в момента се ангажирал да построи и супер модерно лечебно заведение в България. Към проекта за здравно-осигурително дружество интерес има и от здравни-осигурителни дружества в Израел, които са партньори на “Левски Спартак”.  

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив