04 Май 2024, 21:01 Днес (0) | Вчера (0)

Франция изцяло подкрепя България за присъединяването й към ЕС през 2007 г.

31 Март 2005 15:46 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министрите на външните работи и по европейските въпроси Соломон Паси и Меглена Кунева се срещнаха в МВнР с делегирания министър по европейските въпроси на Франция г-жа Клоди Еньоре

Франция изцяло подкрепя България  за присъединяването й в определения срок към Европейския съюз, стана ясно по време на срещата. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с подготовката на българската страна за членство в ЕС: съдебна реформа, морска безопасност, защита на потребителите, околна среда, стопанско развитие. Стана дума и за подготовката на референдума за Европейската конституция през май във Франция.
Министър Паси подчерта, че отношенията между България и Франция винаги са били много добри, като напоследък са получили специално ускорение във връзка с преговорите за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Соломон Паси  благодари на Клоди Еньоре и в нейно лице на френското правителство за подкрепата  за членството на България в ЕС. Той изтъкна, че преговорите с България нямаше да протекат така бързо и продуктивно без тази подкрепа.
Запитана за отношението на Франция към хода  на съдебната реформа в България, министър Еньоре подчерта, че "бдителност и взискателност в цялата европейска фамилия по важните проблеми трябва да има" и че Европейският съюз предлага добри възможности да се използва опитът на други страни за напредък в приоритетни области.
Министър Кунева също благодари за подкрепата на Франция за членството ни в Европейския съюз и подчерта напредъка, който страната ни отбелязва в последните години по отношение на важния показател "морска безопасност". Коментирайки  хода на реформите  в България и в Румъния, които подписват общ присъединителен договор на 25 април т.г., Меглена Кунева акцентира върху принципната българска позиция. "Ние работим за интеграция, не просто за членство в Европейския съюз", каза тя.
Министър Соломон Паси награди Клоди Еньоре с почетния знак на МВнР "Златна лаврова клонка" за нейната подкрепа за членството на България в ЕС и за личния й принос в развитието на българо-френските отношения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив