15 Октомври 2024, 15:24 Днес (2) | Вчера (3)

ХЕИ може да задължи инвеститорите да извършат мероприятия за гарантиране на околната среда

25 Юни 2004 11:36 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С наредбата се определят задължителните изисквания и норми за осигуряване на здравна защита на селищната среда и прилежащата й територия и редът за определяне на хигиенно-защитни зони

По време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Славчо Богоев отговори на актуалния въпрос на народния представител Радослав Илиевски относно спазване разпоредбите на Наредба №7 на МЗ за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда.
С наредбата се определят задължителните изисквания и норми за осигуряване на здравна защита на селищната среда и прилежащата й територия и редът за определяне на хигиенно-защитни зони. За обектите, разположени в жилищната зона на населените места, хигиенно-защитната зона е територията между източника на вредност в околната среда и конкретният обект, подлежащ на здравна защита. Разпоредбите на чл. 4 от наредбата дават възможност на МЗ да намали или увеличи хигиенно-защитната зона въз основа на изготвена от независим експерт екологична експертиза, изясняваща здравно-хигиенните аспекти на местоположението на обекта, обясни министър Богоев.
В конкретния случай инвеститорът на обект “Газостанция” в урегулирания поземлен имот, която се намира в кв. “Дружба” в Плевен, е представил в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене документация, окомплектована с необходимите материали и молба за съгласуване на площадката при намалена хигиенно-защитната зона. Към преписката са приложени териториална скица с виза за проектиране от Община Плевен, предложение за застрояване и разполагане на газостанцията по реда на чл. 56 от Закона за устройството на територията, становище на ХЕИ, план за организация на движението и екологично-здравна оценка от независим експерт, съобщи министър Богоев.
След разглеждане и анализ на документацията и на база на съществуващия вече опит по предварителния санитарен контрол се установи, че експлоатацията на газостанцията няма да окаже въздействие върху околната среда. Отделяните количества замърсители на атмосферния въздух ще са незначителни и няма да представляват здравен риск за населението в района. Не се очаква недопустимо замърсяване на подпочвените и повърхностни води и на жизнената среда с твърди битови отпадъци. Шумът, създаван от дейността на газостанцията, е в значително по-малка степен от този, който се дължи на автомобилния трафик по намиращата се в близост оживена пътна артерия.
С писмо от 9 януари 2003 г. на МЗ е съгласувано местоположението на газостанцията при намалена хигиенно-защитната зона.
Към момента обект “Газостанция” в кв. “Дружба”, Плевен не е въведен в експлоатация. За въвеждане в експлоатация ХЕИ-Плевен ще издаде хигиенно становище въз основа на резултати от проведените измервания на конкретни хигиенни показатели за работна и околна среда, които ще се извършат по време на 72-часовата пробна експлоатация. Ако при измерванията се установи отклонение от нормативно определените пределно допустими стойности, ХЕИ ще задължи инвеститора да извърши допълнителни мероприятия до постигане и гарантиране на съществуващото състояние на компонентите на околната среда. Окончателно хигиенно становище ще се издаде при доказана ефективност на тези мероприятия, обяви министърът на здравеопазването.
Той подчерта, че хигиенни неблагополучия и здравен риск за живеещите в близост до обекта няма да има, независимо от намалената хигиенно-защитна зона, ако се спазят всички изисквания при изграждането и въвеждането в експлоатация на газостанцията, както и при нейното функциониране впоследствие.
Министър Богоев заяви от парламентарната трибуна, че ще разпореди повторна проверка по повдигнатия въпрос и ще информира за резултатите от нея.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив