29 Март 2024, 04:03 Днес (0) | Вчера (11)

Хамбург налага първата забрана за дизели в Германия

17 Май 2018 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2018, 13:21

Тази седмица са поставени около 100 знака, които обявяват забраната на достъпа за дизелови автомобили до две улици в града

Градската управа в Хамбург заяви в сряда, че е започнала да поставя знаци, ограничаващи движението на определени дизелови автомобили по дадени улици в града. Това е първата забрана за по-старите дизелови автомобили в голям немски град. Решението бе взето, като съдът в Германия обяви през февруари, че градските власти имат право да налагат подобни ограничения, пише GreenTech.bg.

Екологичните власти в Хамбург заявиха, че тази седмица са поставили около 100 знака, които обявяват забраната на достъпа за дизелови автомобили до две улици в града. Табелите предлагат и указания за алтернативни маршрути.

Германските градове са под огромен натиск да предприемат мерки за чист въздух, за да намалят заболяванията, причинени от вредните емисии на автомобилите. Забраната за дизелите обаче е своеобразен удар по голямата гордост на страната – нейната автомобилна индустрия. Перспективата градовете в Германия и ЕС да забранят дизеловите автомобили ще има мащабни последици върху бъдещето на европейската автомобилна промишленост.

Хамбург все още чака да разбере от съда дали ще бъде разрешено властта да прилага забраната за всички автомобили с двигатели, които не отговарят на стандарта "Евро 6", или само на далеч по-малкия брой, които не успяват да постигнат нормата "Евро 5". "Очакваме да въведем забрана за карането [на дизелови коли] през май. Ето защо е необходимо да получим писмено изявление за решението от административния съд в Лайпциг", каза Бьорен Марзан, говорител по околната среда в Хамбург.

Природозащитниците казват, че мерките в Хамбург не са достатъчни, защото са насочени само към избрани улици, където има станции за мониторинг на въздуха. Те се притесняват, че отклоненията в маршрутите ще накарат собствениците на дизелови автомобили да изминават по-дълги разстояния и на практика да отделят повече вредни емисии.

"Има само четири мониторингови станции в Хамбург и [въздухът] се оценява според техните резултати, въпреки че лимитите, определени от Европейския съюз, се нарушават в много части на града", заяви Пол Шмид, говорител на Асоциацията за опазване на околната среда и опазване на природата в Хамбург.

Съдът обеща окончателно изявление до края на тази седмица. Очаква се по време на първоначалната фаза на забраната да не бъдат налагани глоби, което цели да позволи на шофьорите да свикнат с промяната.

Градската управа обмисля и други решения за подобряване на качеството на въздуха, като например разгръщането на мрежа електрически автобуси, но е стигнала до заключението, че частичната забрана за колите с дизелово гориво ще бъде най-ефективното решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив