19 Май 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (0)

Христина Христова ще настоява да се използва пълноценно потенциалът на Икономическия и социален съвет

30 Юни 2005 14:56 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Икономическият и социален съвет трябва да стане ефективно действаща структура с още по-голямо обществено значение, каза министър Христина Христова по време на среща с делегация на Централния икономически съвет на Белгия

За да използваме големия потенциал на най-висшия консултативен орган в България, ще инициирам поправки в Закона за Икономическия и социален съвет в новия парламент като депутат, обясни Христова. Тя ще настоява да се уточнят и прецизират критериите за представителност на гражданското общество в съвета, защото смята, че тяхното представителство е все още непълно.
Христова ще настоява също обхватът на консултациите да бъде разширен и съветът да дава свои препоръки, становища и коментари по основни проблеми на обществото на етап подготовка на нормативни актове, а не след като проектите на нормативните актове вече са готови. Икономическият и социален съвет да дава становища не само по искане на президента, на председателя на Народното събрание, на Министерския съвет и според своя годишен план, а и по искане на други държавни институции и общински структури, които предстои да вземат важни обществено значими решения от икономически и социален характер. Това би довело до по-качествен социален диалоги и консенсус, до по-добро качество на законодателството и до съкращаване на процеса и времето, необходимо за приемането на рашения. Така ще се компенсира значително дефецитът на време, който ни притиска и е свързан с важни промени на прага на присъединяването на България към ЕС. Предложенията си министър Христина Христова ще направи след като проучи опитът и в други европейски страни.
Днес министърът на труда и социалната политика прие делегацията на белгийския централен икономически съвет, водена от г-н Робер Толе – президент на ЦИС. В разговорите участва и Негово превъзходителство посланикът на Белгия у нас Филип Беке. Обсъдени бяха практиките на тристранния диалог в България и двустранния диалог в Белгия, въпроси, свързани с укрепването на пенсионната система и със създаването на добра бизнес среда в държавата.
Министър Христова договори с ЦИС работно посещение в Белгия на експерти от Икономическия и социален съвет и от Министерството на труда и социалната политика, които да се запознаят с действието на консултативния орган в Белгия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив