22 Май 2024, 10:20 Днес (0) | Вчера (4)

Хърватия официално влезе в ЕС

01 Юли 2013 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2013, 12:06
Под лиценза на creativecommons

От днес се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседите й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора

 От днес Хърватия е 28-мата страна - членка на Европейския съюз. В Загреб хиляди хървати отпразнуваха историческия момент за страната. "Днес отваряме нова глава в дебелата книга на нашата история", каза президентът Иво Йосипович. Хърватия е първата страна, която влиза в съюза след приемането на България и Румъния през 2007 година, припомня БНТ.

Десетки хиляди ликуващи хървати се събраха на централния площад в Загреб, за да посрещнат заедно събитието, което Хърватия очаква вече десет години. Точно в полунощ прозвуча химнът на Обединена Европа "Одата на радостта" и гръмнаха празнични фойерверки. Лидерите на Евросъюза приветстваха хърватите.

"Скъпи приятели, добре дошли в Европейския съюз!", обърна се към тях председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

"В полунощ страната ви преминава важен праг", каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "Той ще промени живота на вашата нация завинаги. Винаги сте били европейци, а сега вече сте и членове на съюза", добави още той.

Хърватия е втората бивша югорепублика след Словения, която влиза в общността, 22 години след обявяването на независимостта си, последвано от четиригодишна война.

"Хърватия знае, че тази нощ ние не бягаме никъде, ние оставаме тук, където сме, но с нова отговорност - да помогнем на страните в региона да отговорят на европейските критерии, колкото е възможно по-скоро", заяви министър-председателят на Хърватия Зоран Миланович.

От днес се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседите й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Хърватското знаме ще бъде издигнато следобед пред сградата на Европейския парламент в Страсбург, преди началото на юлската сесия. Ентусиазмът от еврочленството, обаче, е в сянката на икономическите трудности, пред които са изправени и съюзът, и Хърватия. Страната е в рецесия пета поредна година, а безработицата е 21 процента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив