12 Октомври 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (5)

Четири фирми взеха ключа от Корабния

05 Април 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Консорциумът "Булярд" влезе във владение на активите на Варненска корабостроителница

Консорциумът "Булярд" влезе във владение на активите на Варненска корабостроителница. Това стана на 3 април след прехвърлянето на 75% от акциите на Корабния на новоучредената компания "Булярд корабостроителна индустрия". Процедурата се състоя в административната сграда на завода в присъствието на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. След подписването на документите министър Василев предаде ключа на Корабния на новия му собственик и връчи плакети на хората, допринесли за осъществяване на сделката.  Днес се сбъдна една от мечтите ми. Това обяви тържествено в събота вицепремиерът Николай Василев в административната сграда на Варненска корабостроителница. Там се проведе официалната церемония по прехвърлянето на консорциум "Булярд" на 75% от капитала на новоучреденото дружество "Булярд корабна индустрия". То притежава 100% от активите на Корабния. В консорциума влизат кораборемонтният завод "Одедос" във Варна, Индустриален холдинг "България", Електромашинари холдинг и "Булкон". Останалите 25% от акциите на "Булярд корабна индустрия" останаха във владение на Български морски флот (БМФ).Освен вицепремиера Николай Василев на ритуала по подписването присъстваха депутати от Варненския регион, областният управител Яни Янев, кметът на града Кирил Йорданов, синдикални лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представители на БМФ и "Булярд".
Точно на 2 април преди две години в същата тази сграда се проведе търгът за активите на фалиралата Варненска корабостроителница. Това припомни на присъстващите министър Василев. За никого не е тайна, че раздържавяването на завода беше изключително сложен и дълъг процес. Този процес продължи 5 години, през които не само във Варна не се строяха кораби, но и реално се разпиляваха и разграбваха активите на завода, а няколко хиляди души загубиха работата си, обобщи вицепремиерът.
Морският бизнес е част от икономиката на Варненска област, а корабостроенето е сърцето на този бизнес, категоричен бе Василев. Без работеща модерна корабостроителница Варна просто не може да бъде същата, каза той. Сега сделката е приключена и оттук нататък бъдещото на родното корабостроене е в ръцете на новите собственици, каза още Василев. Той припомни, че от създаването й досега от Варненската корабостроителница са били спуснати на вода над 800 плавателни съда с различен тонаж и предназначение, които плават за различни корабособственици в 26 държави. От миналата година корабостроенето във Варна отново бе възстановено с дострояването на кораба "Българка", припомни Василев. Той вече носи добри приходи на своя собственик БМФ, посочи той. За реализирането на голямата сделка министър Василев благодари на представителите на двете договарящи се страни, както и на целия екип, с който е работил. Това са хората, които ми повярваха и ме подкрепиха в тази толкова трудна работа, за да спасим корабостроенето за Варна и за страната ни и да му дадем нов живот, каза вицепремиерът. В края на церемонията той връчи символичния ключ на завода на представителите на "Булярд". При връчването Василев заяви, че досега този завод е бил най-голямата му болка, но отсега нататък се надява той да се превърне в гордостта на Варна и в негова лична гордост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив