03 Юни 2024, 16:40 Днес (1) | Вчера (0)

Чешки депутат обяви „Белене” за спасението на Европа

17 Юни 2005 08:56 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Атомната централа ще реши проблемите с околната среда

Атомните централи са единствените, които могат да спасят Европа от енергийна криза, заяви вчера чешкият депутат в Европейския парламент Петер Духон. Той е сред участниците в международния енергиен форум във Варна. Според Духон решението на България да започне строежа на АЕЦ "Белене" е много добре обосновано.
Водните централи зависят твърде много от наличието на достатъчно вода и затова те не могат да бъдат основен източник за производство на ток. ТЕЦ-овете пък освобождават твърде много вредни газове в околната среда, затова АЕЦ-овете остават най-добрата алтернатива, обясниха участниците във форума.
Идеята на България да строи нова АЕЦ е добра, защото това е прагматичният подход за решаване на проблемите на околната среда, каза още Петер Духон. Европейските държави вече разбират, че развитието на ядрената енергетика е единственият начин да се намалят емисиите на вредни газове и да се понижи консумацията на газ и петрол, а с това и зависимостта на Европа от доставките на тези горива, допълни Духон.
Според него Европа е в началото на ядрен ренесанс. Той даде пример с Германия, където сочените за победители в предстоящите избори консерватори от Християндемократическия съюз обещаха да преразгледат програмата на сегашното правителство за поетапно затваряне на ядрените централи.
Според Духон не е честно на България да се поставя условие да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", за да бъде приета страната в Европейския съюз. Основен принцип на общността е, че всяка държава има право да провежда собствена енергийна политика.
С влизането на Чехия в Евросъюза цените на електроенергията не са се променили, с изключение на тези за някои групи потребители, каза още чешкият депутат. Драматично поскъпване на тока обаче имало в страните, присъединили се към еврозоната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8022
GBP 2.4796 2.4887 2.2911
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив