04 Май 2024, 14:00 Днес (0) | Вчера (0)

Чилова: Българската култура не трябва да се политизира

06 Април 2005 14:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Умуват по концепция, която да стане основа за разработването на дългосрочна стратегия за налагането на българската културна идентичност

Българската култура не трябва да се политизира, заяви министър Нина Чилова пред Дарик радио. Тя съобщи, че има За културата ще отговаря Анда Палиева, за туризма – Димитър Хаджиниколов, а за евроинтеграцията – Ина Килева. Към министерството е създаден и консултативен съвет, който включва 15 изявени интелектуалци от различни области. В него влизат академик Антон Дончев, професор Боряна Христова, академик Светлин Русев, професор Георги Чапкънов, професор Божидар Димитров, Ставри Калинов, професор Николай Овчаров, професор Цветана Манева, доц. д-р Камелия Николова, академик Людмил Стайков, Георги Стоянов, Вили Казасян, Васил Димитров, Христина Ангелакова и Боряна Сечанова. Към министерството е създаден и консултативен съвет, който включва 15 изявени интелектуалци от различни области. В него влизат академик Антон Дончев, професор Боряна Христова, академик Светлин Русев, професор Георги Чапкънов, професор Божидар Димитров, Ставри Калинов, професор Николай Овчаров, професор Цветана Манева, доц. д-р Камелия Николова, академик Людмил Стайков, Георги Стоянов, Вили Казасян, Васил Димитров, Христина Ангелакова и Боряна Сечанова.

Според Чилова този екип ще съумее за времето, което остава, да постигне и основния приоритет - разработване на концепция за развитието на българската култура, която да стане основа за разработването на дългосрочна стратегия за налагането на българската културна идентичност. За разработването на тази стратегия ще се разчита максимално на представители на различните културни направления, на утвърдени професионалисти и имена, които са доказали своя принос за развитие на българската култура, подчерта министърът. В Консултативния съвет има представители на българската култура от различните творчески среди, като е спазен принципът да не са администратори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив