01 Май 2024, 21:42 Днес (0) | Вчера (13)

Швейцарските топ-мениджъри имат най-високата покупателна способност сред колегите им в Европа

13 Май 2005 09:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според публикувано днес проучване на Mercer Human Resource Consulting топ-мениджърите на компании от финансовия и застрахователния сектор в Швейцария имат най-мисоката покупателна способност в Европа, за разлика от Латвия, където показателят е най-висък.

Mercer прави статистика на заплащането на мениджмънта в сектора в 24 европейски държави - страните-членки на ЕС и някои скандинавски държави на базата на приходите, данъчното облагане, пенсионното осигуряване и разходите за живот на базата на станарта в съответната страна.
Данните сочат убедително, че топ-мениджърите в Швейцария имат най-високата покупателна способност, като със заплатите си могат да купят до три пъти повече от колегите им в страните, намиращи се в дъното на класацията.
Мениджърите на финансови и застрахователни компании от Германия и Австрия заемат съответно второ и трето място.
В горната половина на списъка са корпоративните ръководители от Ирландия, Испания, Франция, Холандия и Великобритания.
В дъното на списъка са корпоративните шефове в Латвия, а положението в Унгария и Естония е съвсем малко по-добро.
"Макар някои корпоративни ръководители от финансовия сектор да получават в дадена страна като номинал повече, тяхната покупателна способност е относително по-ниска, заради високите данъци и високия стандарт на живот", - коментира Марк Съливан - шеф на отдела за международен консултинг в Mercer.
Средно мениджърите от висшия ешелон в Швейцария и Германия заработват EUR133 000 и EUR108 000 съответно и имат най-високата покупателна способност. В същото време топ-мениджъмна от сектора в Испания и Франция (с годишен доход от EUR80 000) могат да купят повече с приходите си, отколкото колегите им от Великобритания и Белгия, които номинално получават повече - (EUR85 000 и EUR91 000 съответно), но и плащат по-високи данъци.
"В рамките на европейския пазар има съществени различия в нивата на работната заплата, данъчната тежест и социалното застраховане", - обобщава Съливан.
Данните от проучването показват, че приходите не означават и еднакъв стандарт и извън Стария континент.
Например австралийските и японските корпоративни ръководители живеят по сходен начин, макар и разликата в заплатите им да е около EUR7 000 на година в полза на японците. Причината е във високите цени на имотите и разходите за живо, които понижават покупателната способност в страната.
В проучването се посочва, без да се привежда статистика, че топ-мениджмънта в Хонконг, Австралия, Япония и САЩ получава над средното за Европа ниво.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив