25 Април 2024, 15:18 Днес (11) | Вчера (12)

Ще внасяме пари по сметка чрез банкомат

11 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Новото решение ще бъде предложено на банките от средата на март

Пари по сметка ще можем да внасяме скоро и през банкомат. Това ще стане чрез нова серия устройства на нашия пазар, които в момента са в процес на сертифициране от БОРИКА. Това стана ясно по време на семинара The face of future technologies, организиран от Mellon-България.
Новата фамилия банкомати Opteva, разработени от компанията Diebold, един от първите производители на банкомати в света, включва четири терминала. Два са настенни, а другите два салонни. По един от двата вида са мултифункционални, по един - тип парични автомати. Надявам се процесът на сертифициране да приключи до края на февруари и сертификатът да бъде издаден в началото на март, каза за в. ПАРИ Петър Николов, търговски директор на Mellon-България. Това означава, че новото решение ще бъде предложено на банките от средата на март. В момента има няколко пилотни проекта, но преди продуктите да бъдат сертифицирани, няма да бъдат пуснати на пазара.
Банките ще имат възможността да избират между четирите модела. Те са групирани два мултифункционални - салонен и стенен, и два тип паричен автомат - салонен и стенен. Единият вид Opteva 760 е мултифункционално настенно АТМ устройство. Има автоматичен касиер-счетоводител и специално осветление при операциите с него. Банкоматът подава светлинен сигнал, ако клиентът забрави картата си в него. В случай че това не помогне, се включва звуков сигнал. Ако и той няма ефект, банкоматът прибира картата обратно. За незрящи има опция за използване на слушалки. При внасянето на пари през банкомата заверката на сметката става незабавно. Освен традиционен депозит може да бъде заверена и спестовна книжка.
Всички устройства за работа на терминалите са компактно събрани в корпуса от гледна точка на сигурността. Другите три вида са Opteva 720 - салонен банкомат, Opteva 560 - настенен паричен автомат, и Opteva 520 - паричен автомат за салони.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив