24 Април 2024, 16:44 Днес (11) | Вчера (6)

Ще изнасяме без мита спертни напитки и шоколад в ЕС

22 Юни 2004 08:20 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Съюзът бави влизането н сила на новите търговски договорености

ЕС бави приемането на регламента, с който става възможно влизането в сила на нови, по-благоприятни за страната ни условия за търговия със земеделски и преработени стоки. Те бяха договорени в края на април във връзка с майското разширяване на ЕС и отчитат преференциите, които имахме с бившите страни от ЦЕФТА - Полша, Чехия, Унгария, Словакия.
Първоначално новите търговски договорености трябваше да започнат да действат от 1 юни. От ЕС обаче са заявили недостатъчна готовност и влизането им в сила беше отложено за 1 юли. Сега става ясно, че отново ще има отлагане - от 1 август, което също не е сигурно.
Всички нови договорености в областта на преработените стоки подобряват достъпа на българските производители до пазара на ЕС, заяви Росица Василева, експерт от Министерството на икономиката. За повечето от тях Евросъюзът ни е предоставил нулеви ставки и неограничени количества. Министерството на икономиката вече е публикувало на своята Интернет страница /www.mi.government. bg/ договорените тарифни позиции. От тях става ясно, че се подобрява износът на минерални води и спиртни напитки. По-добри условия има и при износа на бисквити, шоколадови, захарни и макаронени изделия и сладолед, за които митата ще са нулеви, а количествата неограничени.
При чисто селскостопанските стоки също се разширява кръгът на тези, които ще се търгуват без мита и квоти. Това са корнишони, чушки, гъби, моркови, плодови сокове и други. Договорено е и увеличаване на годишните квоти при нулеви мита за говеждото месо, консервираните плодове и зеленчуците. При свинското и пилешкото месо обаче България е успяла да запази досегашното количествено ограничение за внос от ЕС. Българските винопроизводители ще могат да изнасят безмитно за страните от ЕС по-големи количества вино. За преработения тютюн постепенно до 2007 г. ще бъдат премахнати митата.
Преференциите за земеделските стоки ще влязат в сила след подписването на допълнителен протокол между България и ЕС. Кога ще стане това обаче, все още не е ясно, тъй като ЕС не е готов със своя проект на документа. От Евросъюза очакваме и знак кога ще е готов със специалния регламент за търговията с преработени стоки. България има готовност всеки момент да приеме министерско постановление за нашите ангажименти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив