07 Май 2024, 09:06 Днес (1) | Вчера (0)

Ще уеднаквяват лицензионните и продуктовите такси за оползотворяване на опаковките от отпадъци

11 Януари 2006 15:45 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки купуват отпадъци от свои фирми-членове, твърдят от МОСВ

Организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки купуват с фактури отпадъци от фирми-техни членове. Това показвали данните от одитните доклади на организациите за 2004 година, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Според МОСВ, по този начин тези организации заобикалят задълженията си. Организациите са създадени с цел да организират система за разделно събиране на отпадъци, а не да купуват. По закон организациите трябва да изпълняват целите на своите членове (производители и вносители на опаковки), а по начина, по който са организирали работата си сега на практика се получава, че членовете изпълняват целите на организациите, посочват от Министерството.
Според одиторите най-вероятно става въпрос за "игра" на фактури, като по този начин част от платените лицензионни такси се връщат към производителите и вносителите, т.е. към тези, които генерират отпадъци.
С цел преодоляване на съществуващата разлика в размера на заплащаните продуктови такси към Предприятието за управлението на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и на лицензионните възнаграждения към организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки, МОСВ инициира активен диалог с участието на представители на бизнеса и на гражданското общество за извършване на промени в нормативната уредба. Ще се търси най-добър вариант за тяхното оптимизиране, без да се натоварват потребителите.
Мнението на експертите от МОСВ е, че трябва да се преразгледат и текстове в глава шеста "Ред за прилагане на чл. 36 от Закона за управление на отпадъците" на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки. С промените по-прецизно ще се регламентира обхватът на одитните доклади, които ежегодно представят организациите или фирмите, изпълняващи индивидуални програми.
На пресконференция вчера от "Екобулпак" - една от организациите за оползотворяване на опадъци от опаковки - подчертаха, че направеният им от МОСВ одит е перфектен. Ден по-рано министър Джевдет Чакъров заяви, че на практика държавата търпи огромни загуби, тъй като фирмите плащат по-малко пари за оползотворяване на опаковките на колективните организации, отколкото биха платили на държавата чрез ПУДООС, а останалата сума си начисляват като печалба. През 2004 г. фирмите са платили на организациите за оползотворяване на опаковките 3,6 млн. лв. Ако са плащали чрез ПУДООС, фирмите е трябвало да дадат 75 млн. лв. У нас съществуват общо 5 организации за оползотворяване на отпадъци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив