28 Април 2024, 01:01 Днес (0) | Вчера (0)

ЮКОС продължава да има претенции към Deutsche Bank

08 Февруари 2005 15:41 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Компанията се отказва от претенциите си към група западни финансови компании, които до този момент обвиняваше в съпричастност към продажбата на основното й добивно подразделение "Юганскнефтегаз"

Конфликтната руска петролна компания ЮКОС съобщи, че се отказва от претенциите си към група западни финансови компании, които до този момент обвиняваше в съпричастност към продажбата на основното й добивно подразделение "Юганскнефтегаз".
Руските власти продадоха "Юганск" на аукцион, за да осигурят събирането на дългови претенции в размер на няколко милиарда долара.
Никому неизвестната "Байкалфинансгруп", създадена сякаш само заради сделката и регистрирана в някакъв склад закупи активите на дъщерната компания на ЮКОС за $9.3 млрд. и непосредствено след това беше погълната от държавната компания "Роснефт".
Представители на ЮКОС твърдят, че продажбата на "Юганскнефтегаз" е незаконна и дори заведоха дело за компенсации в американски съд.
Днешното решение на петролната компания "сваля" претенциите към ABN Amro, BNP Paribas, Calyon, JP Morgan Chase Bank и Dresdner Kleinwort Wasserstein, тъй като те не са имали отношение към покупката на "Юганскнефтегаз".
В същото време претенциите към немската Deutsche Bank, която оглавяваше консорциума от западни финансови компании, които кредитираха руския газов монополист "Газпром", остават.
ЮКОС визираше "Газпром" като главен претендент за дъщерното й дружество.
От своя страна Deutsche Bank твърди, че ЮКОС е подал жалба в американски съд неоправдано, тъй като според юристите на немската компания, тази стъпка е била направена единствено за да се попречи на продажбата на "Юганскнефтегаз".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив