18 Април 2024, 12:30 Днес (4) | Вчера (11)

1/3 от служителите в компаниите имат интерес към ваксинация

22 Януари 2021 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2021, 09:02

Бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина

COVID-19 породи безпрецедентна здравна криза, която се превърна в икономическа и създаде редица промени както в ежедневните дейности на бизнеса, начина му на работа и доведе до преустановяване на дейността за част от компаниите.
БТПП проведе експресно анкетно проучване сред фирмите във връзка с мнението на мениджърите за интереса от ваксиниране сред служителите им. В допитването взеха участие над 120 фирми и браншови организации. Резултатите показват, че интерес има, като това е личен избор на всеки един. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% няма. Най-голям дял 50% посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.
Немалка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.
Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33% от служителите биха се ваксинирали или 1/3 от тях.
Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени. За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на човешкия капитал. 
Над половиата от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28%, които го намират за наложително. Основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефекта от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме, както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор. Очевидно бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив