16 Май 2024, 16:22 Днес (9) | Вчера (12)

1/4 от пътните катастрофи стават заради разсейване

31 Юли 2023 09:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2023, 09:24

Голям проблем е ненавременното отстраняване на временната организация на движението

"Минимум 5% от водачите са готови във всеки един момент да използват мобилен телефон по време на управление на автомобил. … Разсейването се превръща в новата епидемия за безопасността на движението по пътищата. По данни на ЕК 1/4 от пътно-транспортните произшествия са предизвикани поради разсейване - за секунди могат да настъпят много рискови ситуации". Това заяви пред БНР д-р Милен Марков, експерт в Агенцията по безопасност на движението по пътищата.  Той напомни, че лятото и по-топлата част на годината е важен период за строителни работи. Повишаването на безопасността зависи и от тях, подчерта той и отбеляза, че някои строителни работи няма как да бъдат избегнати и трябва да бъдат изпълнени.  "Голям проблем впоследствие представлява ненавременното отстраняване на временната организация на движението и това, че много от водачите не се информират предварително за съществуващите ремонти".  Много от най-важните републикански пътни артерии са прекомерно натоварени и достигат пикови стойности в летния сезон, отбеляза експертът. По думите му една от причините да бъдат отбивани ТИР-овете в горещините е от гледна точка на асфалтовото покритие - да не се получават деформации.
"Мобилността на всяко общество е основен фактор за неговото развитие. Ние трябва да намерим баланс между това стоките и услугите да се придвижват и това да става безопасно. Когато тежките автомобили бъдат спрени - те се спират в началото на отсечките, които са забранени за преминаването им. Няма определени места, на които те могат да спрат безопасно, няма условия. А когато трафикът се пусне, този тежкотоварен транспорт, който тръгва, също става опасен заради разликата в скоростта на движение между различните превозни средства".
Д-р Марков призова шофьорите да бъдат внимателни и толерантни на пътя и ако имат възможност, да избягват най-горещата част на деня, да са подготвени с достатъчно течности, да не се разсейват и да не използват мобилни телефони.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив