14 Май 2024, 19:38 Днес (11) | Вчера (12)

1000 язовира в страната се нуждаят от ремонт

03 Юли 2018 09:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2018, 08:34

Има кметове с по 40 акта за нарушения при стопанисването на водоемите

От сериозен ремонт имат нужда около 1000 язовира в страната. Това обяви зам.- директорът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов (ДАМТН) пред Нова тв вчера, предаде в. Сега. Средствата ще дойдат от държавата. Засега обаче не е ясно точно колко пари ще са необходими за ремонтите. Изявлението на шефа на агенцията идва на фона на проливните дъждове в последните дни, които причиниха щети в много населени места. В някои от тях хората подозират, че бедата е дошла именно от преливащи язовири.

Вече е започнало освобождаване на водните обеми на язовирите, които са се повишили вследствие на наводненията. Най-проблемни са каскадните язовири, допълни Кирил Войнов. У нас има 291 каскади, но те денонощно се държат под контрол, тъй като при скъсване на стената на един язовир могат да станат необратими промени, обясни той.

В края на миналата седмица след проливните дъждове е имало преливане на някои водоеми, сред които "Мрамор", "Иваняне", "Суходол" и др. Според Войнов обаче това не било фатално, тъй като през цялото време е имало контрол от страна на собствениците. В 80% от случаите това са кметовете, тъй като става дума за общински водоеми. Това не пречи да има кметове с по 40 акта за нарушения при стопанисването на водоемите, призна зам.-директорът на ДАМТН.

Според Войнов от 23 години, когато язовирите са дадени за стопанисване на общините, те "не са обръщали внимание и не са се чувствали собственици". Едва от 2 години и половина насам е създадена Главна дирекцията за надзор на язовирните стени и съоръженията, "която си върши работата", допълни Войнов. По негови думи фактът, че нито една стена не се е скъсала след пороите, значел, че държавните институции работят и превантивно.

"Промените, които настъпиха в природата, особено с глобалното затопляне, започват да се усещат. Това, което стана в Камено, в Гърция и в Румъния, трябва да ни накара да се замислим как да бъдем по-отговорни", допълни още той.

Проблемът с водоемите в страната се задълбочава все повече. 10% от язовирите в България са били опасни, показва графика от края на 2017 г. , подготвена от прокуратурата. Както в. "Сега" писа тогава, опасните водоеми са били оставени да се рушат и през последните три години никой не е поел контрола над собствениците. Прокурорската проверка тогава установи, че 205 са опасните язовири в страната, за които има "най-висока степен на неизправност и същевременно заплаха за населението".

Преди по-малко от две седмици стана ясно, че държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" ще управлява нежеланите от общините водоеми. Тези промени бяха заложени в Закона за водите. Наред с това държавното предприятие ще може да стопанисва и частни язовири, ако собствениците имат желание. Новата структура няма да поддържа язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив