30 Април 2024, 20:16 Днес (13) | Вчера (10)

12,8 млрд. лв. по европрограмите са договорени

02 Август 2012 15:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2012, 15:48

Изоставане не се наблюдава по нито една оперативна програма, всички се справят по–добре, отколкото са предните години

81,5% от цялата финансова рамка по европейските програми са договорени до момента. Това са 12,8 млрд. лв. 25 на сто от тези средства, или почти 4 млрд., са платени. Изоставане не се наблюдава по нито една оперативна програма, всички се справят по–добре, отколкото са предните години. Безспорният шампион от гледна точка на финансови показатели е ОП "Транспорт". Почти 95% от бюджета на програмата е договорен, а 33% вече е разплатен. Това съобщи в Бургас министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

 

По тежка е ситуацията с ОП "Околна среда", където има добър темп на договаряне, но плащанията вървят бавно, уточни министър Дончев и допълни, че това са най-сложните инвестиции от технологична гледна точка, които вървят на фона на реформата във водния сектор в България. Трудностите по ОП "Околна среда" нямат връзка с това, което е като качество на управляващия орган, каза Томислав Дончев.

Министърът по управление на европейските средства прогнозира, че 2013 г. ще бъде най-предизвикателната в историята на използването на европейските програми от българите. Тогава приключва договарянето, трябва да се обслужат несравнимо по голям обем плащания в сравнение с предните години и трябва да сме готови с програмирането за следващия програмен период. Дончев заяви , че очаква през 2014 година финансирането за България да е значително по-голямо, като броят на финансиращите програми , ще Бъде ограничен до пет.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, ръководителят на представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова и кметът на община Бургас Димитър Николов откриха Областен информационен център в Бургас, чиято функция ще е да информира и образова гражданите относно европейските програми и инициативи. На откриването присъстваха още зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и Филип Хат - началник на отдела за България в главна дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК.

"Бургас е най-европейският град в България, но ние знаем, че можете още – не само общината, но и бизнесът, неправителствените организации, гражданите. Областният информационен център ще бъде посолството на много европейски дирекции в Бургас. Идвайте тук, за да споделяте идеи и да разберете, какъв е начинът да ги реализирате с помощта на Европа", призова бургазлии министър Дончев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив