29 Март 2024, 15:22 Днес (10) | Вчера (11)

120 млн. лв. ще струва на бюджета обещаното увеличение на пенсиите от 1 юли

12 Февруари 2014 14:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2014, 14:58
Под лиценза на creativecommons

През 2012 година населението на възраст над 65-годишна възраст е било над 1,4 милиона души

120 милиона лева ще струва на хазната увеличението пенсиите от 1 юли.Това заяви социалният министър Хасан Адемов. Каквато и мярка да предприемем в пенсионната система, няма да решим веднага проблемите, подчерта той.

Хората с най-ниски доходи ще получат еднократна финансова помощ в края на зимния сезон. В момента работим с Министерство на финансите, за да уточним колко точно ще бъде сумата. 

Търсим финансово балансиране на системата и търсим начин да подпомогнем тези, които не могат с доходите си да се справят сами, подчерта социалният министър. 

По време на заседанието на кабинета днес министър Адемов запозна колегите си с доклад за демографската ситуация в страната. Предстои той да подготви и постановление на Министерски съвет за създаване на Национален съвет по демографска политика към кабинета. Ще се работи и за това Министерски съвет и отделните ведомствата да включват в оценката за въздействие на подготвяните от тях нормативните актове информация как приемането на тези нормативни актове ще се отрази върху демографската политика. "Важно е да спрем негативните тенденции и всички политики, свързани с демографията да намерят място при разработването на нормативните документи", подчерта министърът на труда и социалната политика.

Трайна е тенденцията за намаляване на броя на населението и тенденцията за застаряване на населението. През последните 23 години нивата на раждаемост не могат да компенсират нивата на смъртността. Трайна е и тенденцията на намаляване на раждаемостта. През 2012 година населението на възраст над 65-годишна възраст е било над 1,4 милиона души. Данните за 2012 показват, че населението на страната само през тази година е намаляло с около 40 000 души намалява. Това означава, че един средно голям областен град се е заличил от територията на България, каза още Адемов.

"През последните 4 години е загърбен административния капацитет в сферата на демографската политика. Няма единна структура, която да се занимава с проблемите на демографията. Изправени да провеждаме демографска политика, чиято основна цел е забавяне на темповете на развитие на проблема. Обществените очаквания са да има интегрирана секторна политика, която да реши многопластовите въпроси, свързани с демографската политика", каза още Адемов и отбеляза, че застаряване на населението може да доведе до намаляване на БВП с 0,4 % на година и с намаляване на приходите в хазната.

Не съм сигурен, че само парично подпомагане на семействата с деца ще реши проблема, коментира още Адемов. Той коментира, че за да може социалното министерство да изплати детски надбавки за всички деца, са нужни 950 милиона лева, а бюджетът на МТСП за тази година за всички политики възлиза на 1,1 милиона лева. За да се случи това трябва огромен публичен ресурс, заяви министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив