24 Април 2024, 11:59 Днес (6) | Вчера (6)

120 хил. души годишно в ЕС се разболяват от рак заради опасни вещества на работа

01 Август 2018 17:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2018, 17:20

Трудовата ни инспекция организира информационна кампания

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" организира информационна и инспекционна кампания "Здравословни работни места, 2018 – 2019 г., управление на опасните вещества на работното място". С нея България се включва в двугодишната кампания на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), която стартира през април 2018 г. и е посветена на повече информираност и превенция на риска от работата с опасните вещества в ежедневната трудова дейност.

От 1 август 2018 г., в рамките на планираната си инспекционна дейност, при проверките в предприятия от икономически дейности "Растениевъдство", "Оформяне и поддържане на озеленени площи", "Производство на мебели", "Производство на ПДЧ", "Печатна дейност", "Производство на обувки", "Хуманно здравеопазване", "Ветеринарномедицинска дейност", "Борба с гризачи и насекоми" и "Галванични производства", контролните органи на Агенцията специално ще следят за оценката на риска и предприетите мерки за минимизиране на рисковете вследствие използването на опасни вещества от работещите в тях.

ИА ГИТ разчита на съдействие от страна на работещите, които ще бъдат помолени от инспекторите по труда да попълнят анонимно специални анкети. Целта е да се установи доколко работещите познават пиктограмите (изображенията), с които на етикетите се визуализират различните рискове. Анкетата ще послужи за анализ на информираността им и за предприемане на мерки за повишаването ѝ.

EU-OSHA организира кампанията, тъй като според различни оценки всяка година около 1,6 милиона души в Европа се диагностицират с рак, а около 120 000 от тях се разболяват в резултат на професионална експозиция на канцерогени. Това води до почти 80 000 смъртни случая годишно. По данни от оценки на Международната организация на труда (МОТ) и ЕС канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални заболявания в ЕС. Преките разходи, произтичащи от експозиция на канцерогени на работното място в Европа, се оценяват на 2,4 млрд. евро годишно. Към 2017 г. базата данни, изградена съгласно изискванията на Регламента относно класифицирането, етикетирането и опаковането (CLP), съдържа информация за 129 000 опасни вещества, които се произвеждат или внасят на територията на ЕС.

Излагането на опасни вещества на работното място е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми, свързани с респираторни заболявания; увреждания на вътрешните органи, вкл. мозък и нервна система; кожни раздразнения и кожни болести; професионални ракови заболявания (левкемия, рак на белите дробове, мезотелиома и рак на носната кухина). Наличието на опасни вещества може да изложи работниците на риск от пожар, експлозия, тежко отравяне и задушаване.

Според второто Европейско проучване на новите и нововъзникващите рискове в предприятията, организирано от EU-OSHA, опасни вещества се срещат по-често в определени сектори, например селското стопанство, производството и строителството. Въпреки това около 18% от всички работещи в ЕС твърдят, че са изложени на вредното им въздействие повече от една четвърт от работното си време, като този дял не се променя от 2000 г. А около 38% от предприятията от всички сектори съобщават, че за потенциално опасни химични или биологични вещества на работните си места.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив